Με στοίχημα την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του μηχανισμού πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη, στις 10 το πρωί, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λίγες ημέρες πριν την έναξρη της αντιπυρικής περιόδου.
Στη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εστιάζοντας στη βασική φιλοσοφία, την ενίσχυση της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καθαρισμού οικοπέδων, με την διορία που έχει δοθεί να εκπνέει στο τέλος Απριλίου.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης αναμένεται επίσης να αναλυθεί η δομή των δυνάμεων πρόληψης και δασοπυρόσβεσης, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη.
Ενισχυμένη η χρηματοδότηση των δήμων
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο One Channel, ενισχυμένη είναι η χρηματοδότηση που έχουν λάβει φέτος οι δήμοι για να προχωρήσουν σε καθαρισμούς οικοπέδων, Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, η Πολιτεία υλοποιεί το πρόγραμμα AntiNero για καθαρισμούς σε άλση, δάση και ύπαιθρο. «Είναι μια συλλογική προσπάθεια από την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, που στο τέλος της ημέρας μας αποδίδει καλύτερη πρόληψη», ανέφερε.
Για τον θεσμό του καθαρισμού οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός τόνισε ότι, ξεκίνησε πέρυσι και έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμπειρία της περσινής πυρκαγιάς στην Αττική, υπογραμμίζοντας ότι «όπου η φωτιά πέρασε και ήταν καθαρισμένο το οικόπεδο, ακόμα και το ίδιο το κτίσμα έμεινε σχεδόν ανέπαφο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ανέφερε πως οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν τον καθαρισμό επιμερίζοντας το κόστος στον ιδιοκτήτη, αλλά υπογράμμισε πως η τακτική συντήρηση του οικοπέδου μας είναι στην ουσία προστασία της περιουσίας μας και της ζωής μας.
Κυρώσεις
Σχετικά με την εφαρμογή κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε πως «το πρόστιμο για κάποιον ο οποίος δεν καθαρίζει το οικόπεδό του - είναι 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως έκτασης» και σημείωσε ότι η αναλογικότητα εξετάζεται για το μέλλον. «Εφόσον υπάρχει καταγγελία, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο. Αρμόδιος να το ελέγξει είναι ο δήμος», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στην περιορισμένη συμμετοχή των δήμων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λέγοντας πως το 2024 μόλις 185 από τους 332 Δήμους συνδέθηκαν στην πλατφόρμα. Σε ερώτηση για το αν οι δήμοι έχουν κυρώσεις είπε ότι επίκειται θεσμική αναμόρφωση, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την επιβράβευση των συνεπών δήμων και την ενίσχυση της λογοδοσίας. «Αν υπάρξει καταγγελία και ο δήμος δεν έκανε τη δουλειά του, μπορεί να υπάρξουν και διοικητικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση πυρκαγιάς» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις απορίες πολιτών για την καταλληλότερη περίοδο καθαρισμού λόγω βροχοπτώσεων, ο υπουργός ανέφερε πως θα εξεταστούν οι κλιματολογικές συνθήκες για το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης της προθεσμίας. «Δεν θα φτάσουμε φέτος στον Ιούλιο, όπως πέρυσι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», είπε.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις ποινικές συνέπειες του εμπρησμού, σημειώνοντας ότι το νομικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί τόσο για τους εμπρηστές εκ δόλου όσο και εξ αμελείας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει καθαρή συνείδηση από την αρχή.
Σωτήριο το 112
Ερωτηθείς για «τη μη συμμόρφωση πολιτών με τις οδηγίες του 112» ο υπουργός απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι όταν στέλνεται 112, δεν το στέλνει κάποιος από υπερβολικό ζήλο ή για πλάκα. Έχει προηγηθεί επεξεργασία από ειδικούς επιστήμονες και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου» και προσέθεσε πως το 112 έχει αποδειχθεί σωτήριο. Ακόμη επισήμανε ότι τα τυχόν τεχνολογικά ζητήματα ακρίβειας της ειδοποίησης, αναμένεται να αντιμετωπιστούν με την εξέλιξη του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.
Για την ετοιμότητα ενόψει αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός υπογράμμισε: «Τα φυσικά φαινόμενα θα υπάρχουν ό,τι και να κάνει ο ανθρώπινος παράγοντας. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, πρώτα απ' όλα να μην θρηνήσουμε μια ανθρώπινη ζωή, δεύτερον να προστατεύσουμε περιουσίες και το περιβάλλον. Πώς το καταφέρνουμε αυτό; Φέτος έχουμε τον ιστορικά μεγαλύτερο αριθμό του πυροσβεστικού σώματος, 18.000 γυναίκες και άντρες». Όπως σημείωσε, η δύναμη είναι αυξημένη κατά 20% από το 2023 και πρόκειται για «μάχιμους» - 15.500 μόνιμους και 2.500 εποχικούς -, οι οποίοι πλέον , όπως είπε, εργάζονται οκτώ και όχι έξι μήνες, αφού η αντιπυρική περίοδος έχει επεκταθεί.
Αναφορικά με τα Canadair, εξήγησε πως η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει για μια δεκαετία και η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα νέα αεροσκάφη από το 2028, μαζί με τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, μέσω του προγράμματος NSPA, η χώρα, όπως επισήμανε, «έχει ήδη νοικιάσει 49 εναέρια μέσα για φέτος, με έγκαιρη τοποθέτηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, συν τον εθνικό στόλο 30 με 35 τα Canadair και ελικόπτερα θα έχουμε σύνολο περίπου 80 με 85 εναέρια μέσα».