Το έρεβος συνεχίζει πλέον να καταπίνει ασταμάτητα τη Μέση Ανατολή. Όσο μιλάμε, οι νεκροί αυξάνονται, ο πόλεμος αυτός φαίνεται να μην έχει προοπτική άμεση εξομάλυνσης και το πιο σημαντικό είναι ότι δημοσίως πλέον τα κράτη και οι οργανώσεις στηρίζουν είτε τη μία πλευρά είτε την άλλη.

Ο ελεύθερος δυτικός κόσμος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, σε μια δίκαιη προσπάθεια που χρειάζεται προστασία και συνδρομή. Δεν υπάρχει λογικός και δημοκράτης άνθρωπος που να ρίξει δίκαιο σε μία τέτοια επίθεση, ειδικά εν μέσω ειρηνευτικών διαδικασιών και χωρίς καμία πρόκληση.

Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, το Ιράν μέσω της ηγετικής του ομάδας, Τούρκοι που στηρίζουν τη Χαμάς δηλώνουν ανοιχτά πως είναι στο πλευρό τους, ενώ η Κίνα δεν έδειξε και ιδιαίτερη θέρμη να υποστηρίξει το Ισραήλ. Και παρότι η Ρωσία από την πρώτη ημέρα καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς, δύσκολα μπορούμε να εμπιστευθούμε αυτή τη στάση, όπως μας αναφέρουν αναλυτές στο «Μανιφέστο».

Ο ρόλος του Ιράν

Η στήριξη του Ιράν στη Χαμάς δεν είναι τυχαία καθόλου. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τεχεράνης είναι η πραγματική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή και θεωρεί πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων των χωρών της περιοχής, αλλά μόνο με πόλεμο. Για την επίτευξη των στόχων του, το Ιράν θέλει να τορπιλίσει εκ νέου τις σχέσεις Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας μέσω του Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεΐ ότι όποιος ποντάρει στις ΗΠΑ, ποντάρει «σε λάθος άλογο». 

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η Σαουδική Αραβία έχει έντονες ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η οικονομία της. Κι αυτό γιατί παγκοσμίως υπάρχει η τάση περιορισμού στην κατανάλωση πετρελαίου, γεγονός που φέρνει τη Σαουδική Αραβία σε αναζήτηση νέων λύσεων για την οικονομία της μέσω επενδύσεων στη χώρα, κατά βάση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παράλληλα, με το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου, οι εμπορικές συναλλαγές των ΗΑΕ με το Ισραήλ διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα 2,56 δισ. δολάρια.

Τώρα, λοιπόν, η Σαουδική Αραβία αναζητά νέες αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ενώ επιθυμεί και πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα για ειρηνευτικούς σκοπούς. Με τον πόλεμο τώρα σε εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να μείνει αμέτοχη μέχρι την κατάλληλη στιγμή για εξομάλυνση και ειρήνευση, όποτε κι αν αυτή φανεί στον ορίζοντα.

Χθες ξεκίνησε η μεγάλη πολιορκία της Γάζας από τους Ισραηλινούς. Έκοψαν στους Παλαιστινίους την πρόσβαση στα πάντα, φως, νερό, φαγητό και καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε γενική επιστράτευση κάθε αξιόμαχου Ισραηλινού. Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού, ανακοίνωσε πως εκλήθησαν στα όπλα 300.000 έφεδροι, αναφέροντας στο Sky News ότι «οι 300.000 δεν είναι μόνο για τη Γάζα, αλλά και για να σταθεροποιήσουν κάποια εσωτερικά ζητήματα, κυρίως στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και επίσης για να ενισχύσουν την άμυνά μας στο βόρειο μέτωπο. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ενωμένοι».

Η κρυφή προετοιμασία

Όπως μαθαίνουμε από πηγές προσκείμενες στη Χαμάς, η προετοιμασία της επίθεσης της οργάνωσης στο Ισραήλ διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια, υπό άκρα μυστικότητα και με αντιπερισπασμούς. Οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν δημόσια, ενώ ταυτόχρονα είχαν δώσει την εντύπωση ότι βρίσκονται σε κόπωση, λόγω των συνεχόμενων μαχών τους σε διάφορα πεδία. Παράλληλα, είχαν προσεγγίσει τους Ισραηλινούς και ζητούσαν δουλειές από την πλευρά του Ισραήλ, ώστε να αμείβονται καλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας παραπλάνησης μάλιστα, η Χαμάς απείχε την τελευταία διετία από στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ, ακόμη κι όταν η «Ισλαμική Τζιχάντ» εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων. Αυτή η φαινομενική αδράνεια της Χαμάς ήταν και το βασικό στοιχείο που έφερε νηνεμία πριν από την καταστροφή…