Προς όφελος της Ρωσίας λειτουργεί η βία που αναπτύχθηκε εκ νέου ανάμεσα στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και το Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News, καθώς «αποσπά την προσοχή του κόσμου», αλλά «θα προκαλέσει περαιτέρω πίεση σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη». 

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα άλλο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, που θα πλήξει την Ευρώπη... Η ασφάλειά μας, η προστασία των συνόρων της Πολωνίας φυσικά, επίσης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, γίνεται ακόμη πιο σημαντική», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία, ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις αρχές του 2022, έχει προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιονδήποτε μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτούσε από εκείνη να δεχτεί ένα ποσοστό παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ από άλλες κατευθύνσεις.

Μάλιστα, από τα μέσα του 2021, έχει σημειωθεί αύξηση των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Πολωνία, τη Λιθουανία και στη Λετονία. Οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιούν τη Λευκορωσία ως παράνομο πέρασμα σε αυτές τις χώρες, οι οποίες, από πλευράς τους, την κατηγορούν ότι διευκολύνει τέτοιες διελεύσεις, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Μινσκ.

Ντούντα: Θα απομακρυνθούν Πολωνοί πολίτες από το Ισραήλ αεροπορικώς

Ακόμα, ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα ανακοίνωσε σήμερα πως η Πολωνία θα απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ αεροπορικώς έπειτα από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε χθες, Σάββατο, η Χαμάς στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας θα στείλει πολλά μεταγωγικά αεροσκάφη στο Ισραήλ για τον σκοπό αυτό.

«Στρατιώτες των ειδικών μας δυνάμεων θα παράσχουν προστασία κατά την επιβίβαση και ασφάλεια εν πτήσει», έγραψε ο Ντούντα στην πλατφόρμα Χ. Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους Πολωνούς πολίτες στο Ισραήλ να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των τοπικών αρχών.