Το τελεσίγραφο που είχε αποστείλει η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς στους κατοίκους της πόλης του Ισραήλ Ασκελόν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 το απόγευμα της Τρίτης έληξε και έκτοτε σκηνές φρίκης επικρατούν στην περιοχή, καθώς αμέσως ξεκίνησαν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι ισχυρές εκρήξεις. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, η Χαμάς χαρακτήρισε κατεχόμενη την Ασκελόν.

Απευθυνόμενο στους κατοίκους της εν λόγω πόλης, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Απαντάμε στο έγκλημα του εχθρού που εκτοπίζει τον λαό μας και να τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Άσκελον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 το απόγευμα σήμερα».

Εν τω μεταξύ Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς, που εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο (7/10) στο νότιο Ισραήλ, σκότωσαν «περισσότερους από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζάκα, η οποία συμμετείχε στην αναγνώριση των σορών.

«Υπήρχαν πάρα πολλοί, περισσότεροι από 100» νεκροί, είπε ο εκπρόσωπος Μότι Μπουκτζίν. Οι άνδρες της Χαμάς «πυροβόλησαν τους πάντες, δολοφόνησαν παιδιά, μωρά, ηλικιωμένους, όλους εν ψυχρώ», πρόσθεσε.

IDF: Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ 

Από πλευράς τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), επίσης, ανήρτησαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως συνεχίζουν να επιτίθενται σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το μήνυμα αναρτήθηκε ένα λεπτό μετά την παρέλευση της προθεσμίας της Χαμάς για την εκκένωση της Ασκελόν από τους κατοίκους της.

Ο στρατός ανήρτησε επίσης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ηχούν σειρήνες στην Ασκελόν: «Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα».

Εικόνες καταστροφής μεταδίδουν BBC και SkyNews

Η δημοσιογράφος του BBC, Alice Cuddy η οποία βρίσκεται στην Ασκελόν, έγραψε χαρακτηριστικά για τις δραματικές στιγμές που περνάει στην πόλη μετά τη λήξη του τελεσίγραφου: «Βρισκόμαστε σε ένα καταφύγιο μαζί με κατοίκους της περιοχής. Όλοι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους και περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ακούσαμε περισσότερους κρότους τα τελευταία δύο λεπτά».

Δημοσιογράφος του SkyNews, τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter: «Η Χαμάς υλοποιεί την απειλή της να επιτεθεί με μπαράζ ρουκετών στην Ασκελόν στις 5 το απόγευμα. Σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε πυραυλικά κύματα. Οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, κάποιες έπληξαν τους στόχους τους. Αναδύεται καπνός από το κέντρο της πόλης». Τέλος, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες της Χαμάς επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη Ασκελόν.