Ένα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην ιταλική καθημερινή εφημερίδα Il Giornale, σχετικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν πηγές αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πίσω από την επίθεση είναι το Ιράν. Μετά την Wall Street Journal που αποκάλυψε την υποστήριξη και την εξουσιοδότηση που έδωσε το Ιράν στη Χαμάς, προστίθεται τώρα και αυτή της Washington Post που παρέχει νέες λεπτομέρειες για τον ρόλο της Τεχεράνης στη σφαγή που ορίζεται πλέον από πολλούς ως η 11η Σεπτεμβρίου του εβραϊκού κράτους

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία συμβουλεύτηκε δυτικές πηγές πληροφοριών και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει η Il Giornale, ο σχεδιασμός χρονολογείται από τα μέσα του περασμένου έτους. Πίσω από την πολυπλοκότητα που συνδέεται με την προετοιμασία και την εκτέλεση της επίθεσης θα υπήρχε το μακρύ χέρι του Ιράν που θα παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη και εκατομμύρια δολάρια στην ισλαμιστική ομάδα. 

Μια ανώνυμη δυτική πηγή πληροφοριών είπε στην Washington Post ότι «αν εκπαιδεύεις ανθρώπους να χρησιμοποιούν όπλα, περιμένεις να τα χρησιμοποιήσουν». Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην πράκτορας της CIA που εκτέλεσε αντιτρομοκρατικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, ήταν πιο σαφής, δηλώνοντας ότι «το ποσό της εκπαίδευσης, της επιμελητείας, των επικοινωνιών, του προσωπικού και των όπλων που απαιτείται παρέχει τεράστιο αποτύπωμα». 

Ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας εστιάζει και σε μια από τις μεθόδους της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την αιματηρή αυγή του Σαμπάτ και η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 900 ανθρώπους. Ειδικότερα, η χρήση αλεξίπτωτων, όπως συνέβη σε μια άλλη θεαματική επίθεση το 1987 από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επιβεβαιώνει ότι οι δράστες της σφαγής εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό. 

Εν τω μεταξύ η Τεχεράνη συνεχάρη το ισλαμικό κίνημα για την επίθεσή τους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς λειτούργησε με απόλυτη αυτονομία. Μια εκδοχή στην οποία ορισμένοι αναλυτές βρίσκουν μέρος της αλήθειας. Ένας πρώην ειδικός στην αντιτρομοκρατική της CIA, ο Bruce Riedel, πιστεύει ότι ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς συντονίζεται με το Ιράν, η οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας δεν παρέχει πληροφορίες σε τακτική βάση στους Ιρανούς συμμάχους. Για τον Riedel θα υπήρχαν επίσης σημαντικές δυσκολίες για τους μαχητές της Χαμάς να εγκαταλείψουν μια περιοχή της οποίας τα σύνορα ελέγχονται από τους Ισραηλινούς. 

Για τον Michael Eisenstadt, διευθυντή ενός προγράμματος σπουδών ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον που συμβουλεύτηκε η Washington Post , οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 μετά τις συμφωνίες του Όσλο. Μια σχέση που η Τεχεράνη είχε καλλιεργήσει για να υπονομεύσει τις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρέχοντας την τεχνογνωσία για την κατασκευή ζωνών εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε ρουκέτες. 

Το «όπλο που καπνίζει», όπως γράφει χαρακτηριστικά η Il Giornale, που θα αποδείκνυε την ευθύνη του Ιράν για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά η στιγμή της αλήθειας για την Τεχεράνη είναι περισσότερο κοντά από ποτέ. 

Πηγή: Il Giornale