«Από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσω της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σώοι και με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί», τόνισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην ΕΡΤ, μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Ισραήλ. «Ήδη, όπως γνωρίζετε, 90 πολίτες έχουν επιστρέψει με πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε», πρόσθεσε.
Ακόμα, ενημερώνοντας ειδικότερα για τον τρόπο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από το Ισραήλ, είπε: «Σήμερα, το απόγευμα, έχουμε προγραμματίσει πτήση των κρατικών Ισραηλινών Αερογραμμών, με την οποία θα επιστρέψουν ακόμη 90 πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι Έλληνες επισκέπτες στο Ισραήλ επιστρέφουν στα σπίτια τους».
«Επιπλέον, έχουμε ήδη δρομολογήσει να μισθώσουμε ένα αεροσκάφος, έτσι ώστε αύριο να επιστρέψουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Ισραήλ και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν με ασφάλεια, όπως απαιτούν οι κανόνες και της διεθνούς αεροπλοΐας», συμπλήρωσε.
Τα πέντε σημεία που πρότεινε η Ελλάδα για την αποκλιμάκωση στο Ισραήλ
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου, επισημαίνοντας πως η εν λόγω συνεδρίαση «έγινε σε ένα κλίμα που επηρεάστηκε προφανώς, από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς. Πρόκειται για μία επίθεση, η οποία παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση».
Έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση που έκανε η ελληνική πλευρά «ένα πλάνο πέντε σημείων», όπως είπε, «έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας». Όπως εξήγησε: «Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας».
«Νομίζω, ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συμμετοχής του στη συνεδρίαση: «Είχα την ευκαιρία, πέρα από την ίδια τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου, να έχω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχα σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου».