«Πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης», σημείωσε στην παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, στο Μουσκάτ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος κάλεσε στην καταδίκη της τρομοκρατίας, στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων, στην αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων, στη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή και τέλος στη σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αναλυτικά ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στην παρέμβασή του
«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την εξαιρετική φιλοξενία. Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα, θα μιλούσα για την κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο. Βιώσαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια, εκτεταμένες πλημμύρες. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των καταστροφικών φαινομένων. Επομένως, οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, για την πολιτική προστασία. Και υπό το πρίσμα, φυσικά, της COP28 που θα λάβει χώρα στην περιοχή σε μερικούς μήνες.
Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Και πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλώ επιτρέψτε μου να αναπτύξω ένα σχέδιο πέντε σημείων που προτείνω για το θέμα αυτό.
Πρώτον, ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.
Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.
Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.
Tέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.
Και πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πιστεύω, ειλικρινά, ότι είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ».