Με τις εξελίξεις στο Ισραήλ να είναι ραγδαίες μετά την επίθεση που δέχθηκε από την εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς το Σάββατο, το ΝΑΤΟ, από πλευράς του, επίσης, έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η χώρα μας είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει, διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκημ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, πως βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ μαζί με πλοία άλλων κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λευκός Οίκος: Σκέψεις και για δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή 

Υπενθυμίζεται ότι προς τα ανοικτά του Ισραήλ πλέει ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford με πλοία συνοδείας, που αναμένεται να καταφτάσει τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτρέψει άλλες δυνάμεις της περιοχής να μπουν στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ και όχι να εμπλακεί ενεργά.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για τη Χαμάς», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή μη κρατικούς φορείς που μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μας έχει επίσης αναθέσει να εμπλακούμε σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για κάθε σενάριο κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Και τώρα έχουμε εμπλακεί βαθιά σε αυτόν τον σχεδιασμό. Και συμβουλευόμαστε επίσης συμμάχους και εταίρους για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Ακόμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος μελετά το ενδεχόμενο να αναπτύξει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, το «Dwight D. Eisenhower». Το δεύτερο αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο το Πεντάγωνο δεν έχει αποφασίσει επίσημα, αν το Αϊζενχάουερ θα αντικαταστήσει το Φορντ ή αν θα παραμείνουν και οι δύο ομάδες πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, λοιπόν, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί μια τεράστια ναυτική δύναμη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 1 αεροπλανοφόρο, 7 αντιτορπιλικά, 4 φρεγάτες και 1 καταδρομικό, καθώς και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων, πλοίων υποστήριξης και αεροσκαφών, καθώς και την αερομετεφερόμενη Ομάδα Κρούσης.