Ένας ακροδεξιός βουλευτής άδειασε έναν πυροσβεστήρα σε μια μενορά για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά μέσα στο κοινοβούλιο της Πολωνίας. Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε αμέσως την ενέργεια αυτή. «Συνέβη κάτι το απαράδεκτο, που δεν θα πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, είναι ντροπή», είπε ο Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου απέκλεισε από τη συνεδρίαση τον βουλευτή Γκρέγκορζ Μπράουν του κόμματος «Συνομοσπονδία» με αφορμή αυτήν την «ρατσιστική, ξενοφοβική και αντισημιτική» ενέργεια.

Το συμβάν

Πλάνα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ιδιωτικής τηλεόρασης TVN24 δείχνουν τον Μπράουν να παίρνει στα χέρια του τον πυροσβεστήρα και να κατευθύνεται στον προθάλαμο του κοινοβουλίου όπου βρισκόταν η μενορά. Αφού ενεργοποίησε τον πυροσβεστήρα, έσβησε τα κεριά της λυχνίας, που αποτελεί σύμβολο του ιουδαϊσμού, προκαλώντας ένα λευκό νέφος και αναγκάζοντας τους φύλακες να απομακρύνουν όσους ήταν παρόντες. Στα πλάνα διακρίνονται κάποιοι άνθρωποι καλυμμένοι με μια λευκή σκόνη.

Ο Μπράουν στη συνέχεια μπήκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ανέβηκε στο βήμα και αποκάλεσε «σατανική» τη μενορά, προσθέτοντας ότι εκείνος «αποκατέστησε την ομαλότητα». Όταν ρωτήθηκε μετά το επεισόδιο αν ντρέπεται για όσα έκανε, απάντησε: «Εκείνοι που συμμετέχουν σε πράξεις σατανικής λατρείας θα έπρεπε να ντρέπονται».

«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον ρατσισμό»

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σίμον Χολόβνια είπε ότι θα ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Ο Μπράουν έφυγε από το κοινοβούλιο αφού αντάλλαξε χειραψία με άλλους ακροδεξιούς βουλευτές.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό (…) όσο είμαι εγώ πρόεδρος του κοινοβουλίου», είπε ο Χολόβνια.

Ο αρχιραβίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριτς είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πράξεις του Μπράουν δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα. «Κάποιος έσβησε τα κεριά της Χανουκά και λίγα λεπτά αργότερα τα ξανανάψαμε. Επί χιλιάδες χρόνια οι εχθροί μας προσπαθούν να μας σβήσουν, από την εποχή των Μακκαβαίων μέχρι τη Χαμάς. Αλλά οι εχθροί μας πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να μας σβήσουν», τόνισε.

Ο καρδινάλιος Γκρέγκορζ Ρις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ντρέπεται για τις πράξεις του Μπράουν. «Ζητώ συγγνώμη από ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας», έγραψε.