Μια προσωρινή και ανθρωπιστικού χαρακτήρα «παύση πυρός», με στόχους την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γάλλοι, θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θα επισκεφτεί αύριο Τρίτη το Ισραήλ.
Αυτό ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές σήμερα στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι η γαλλική πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός ή ακόμα περισσότερο της ανακωχής - που περιέχουν στοιχεία μονιμότητας, αλλά αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέες, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του δικαίου του πολέμου, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των ομήρων.
Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Εκτιμά επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της βίας, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.
Οι κινήσεις του Μακρόν τις τελευταίες μέρες
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον εμίρη του Κατάρ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλλά και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Σε συνομιλία που είχε με ομάδα δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή προτού γίνει γνωστή η επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει - σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου - τα εξής: «Ανάλογα με τις συζητήσεις, τις οποίες θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες, θα εξετάσω μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Απλά, θέλω να προσπαθήσω να πετύχω χρήσιμα πράγματα».
«Θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα κάνω τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση, αλλά η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εξ ορισμού ασταθής, γιατί βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο έντασης και πίεσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα La Tribune, η Γαλλία κατευθύνει μέρος των προσπαθειών της προς τον Λίβανο, στέλνοντας, μέσω του πρέσβη της, «μηνύματα μετριοπάθειας» στη Χεζμπολάχ, ενώ ένας από τους «ανομολόγητους στόχους» της διπλωματικής προσπάθειας είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με γαλλική πηγή που γνωρίζει το θέμα, να αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, επιχειρησιακά, οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για την επιτυχία. Και να παρέμβουν, ναι, αλλά με ποιον σκοπό; Δεν πρόκειται να καταλάβουν τη Γάζα για χρόνια.».