BBC και New York Times, τα δύο αυτά δημοφιλή διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζήτησαν συγγνώμη με ανακοινώσεις που εξέδωσαν για τον τρόπο που κάλυψαν την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Πιο συγκεκριμένα, παραδέχονται πως το Ισραήλ δεν ευθυνόταν για την εν λόγω έκρηξη.

Το BBC ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίον μετέδωσε την είδηση, αποδίδοντας ευθύνη στο Ισραήλ. Από την πλευρά τους, οι «New York Times» αναφέρουν ότι στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς που έκανε η Χαμάς για το περιστατικό.

Αρκετά ΜΜΕ έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν πλέον την είδηση, καθώς δεν επιρρίπτουν ευθύνη σε κάποια πλευρά και κάνουν λόγο, απλώς, για έκρηξη στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση των «NYT» 

Οι «NY», σε ανακοίνωση εκ της διευθύνσεως, γράφουν: «Στις 17 Οκτωβρίου, οι "New York Times" δημοσίευσαν την είδηση μιας έκρηξης σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, ξεκινώντας την κάλυψή τους με ισχυρισμούς αξιωματούχων της Χαμάς ότι η αιτία ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι πρώτες εκδοχές της κάλυψης -και η προβολή που έλαβε σε πρωτοσέλιδο, ειδησεογραφική ειδοποίηση και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης- στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν κατέστησαν σαφές ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα. Το ρεπορτάζ άφησε στους αναγνώστες μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστος ήταν ο απολογισμός».

Οι «New York Times» καταλήγουν: «Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της είδησης κατά τη διάρκεια μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης και της ευρείας προβολής της, οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με την αρχική παρουσίαση και να είναι πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν. Οι επικεφαλής της ειδησεογραφικής διεύθυνσης συνεχίζουν να εξετάζουν τις διαδικασίες γύρω από τα μεγαλύτερα έκτακτα ειδησεογραφικά γεγονότα -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μεγαλύτερων τίτλων στο ψηφιακό ρεπορτάζ- για να καθορίσουν ποιες πρόσθετες διασφαλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται».

Η ανακοίνωση του BBC

Στην ανακοίνωση του BBC για την κάλυψη της είδησης αναφέρεται: «Επανεξετάσαμε την κάλυψή μας για ό,τι ακολούθησε μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης. Κατά τη διάρκειά της ο ανταποκριτής μας έδινε άμεση ανάλυση επί τόπου από την Ιερουσαλήμ σε μια είδηση που ήταν συγκεχυμένη και δύσκολη».

Το BBC συμπληρώνει: «Η εκπομπή κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι δεν είχε ακόμη εξακριβώσει ποιος ήταν πίσω από την έκρηξη. Ο ανταποκριτής είπε ότι οι Ισραηλινοί είχαν έρθει σε επαφή και ερευνούσαν, προσθέτοντας: "Είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο θα μπορούσε πραγματικά να είναι αυτό, δεδομένου του μεγέθους της έκρηξης, εκτός από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ή πολλές αεροπορικές επιδρομές"».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Στη συνέχεια εξήγησε ότι από την εμπειρία του ως δημοσιογράφου στη Γάζα δεν είχε δει ποτέ εκρήξεις τέτοιας κλίμακας που να προκαλούνται από ρουκέτες που εκτοξεύονται από την περιοχή. Τόνισε και πάλι ότι οι εικόνες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί. Δεχόμαστε ότι ακόμη και σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ήταν λάθος να κάνει εικασίες με αυτόν τον τρόπο για τα πιθανά αίτια και ζητούμε συγγνώμη γι' αυτό, αν και δεν ανέφερε σε κανένα σημείο ότι επρόκειτο για ισραηλινό χτύπημα. Αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της παραγωγής του BBC και όποιος βλέπει, ακούει ή διαβάζει την κάλυψή μας μπορεί να δει ότι έχουμε παρουσιάσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς των δύο πλευρών σχετικά με την έκρηξη, δείχνοντας σαφώς ποιος τους λέει και τι γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε».