Το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει το χάος, τις λανθασμένες εκτιμήσεις και τις αυταπάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015.
Από τις ατελείωτες συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες μέχρι τις δραματικές προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για οικονομική ασφυξία, το τρίτο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «Στο χιλιοστό» φωτίζει άγνωστες πτυχές της θυελλώδους περιόδου του 2015 και των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Μέσα από μαρτυρίες κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, αλλά και πρωταγωνιστών της τότε κυβέρνησης, καταγράφεται ένα σκηνικό σύγχυσης, πολιτικών πειραματισμών και λανθασμένων υπολογισμών που οδήγησαν τη χώρα σε οριακή κρίση ρευστότητας, με στελέχη να παραδέχονται σήμερα ότι υπήρχε η πεποίθηση πως η παράταση της συμφωνίας θα έφερνε αυτόματα χρηματοδότηση. Οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις καθυστερήσεις και την απουσία στρατηγικής επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κόστος της λεγόμενης «σκληρής διαπραγμάτευσης» και τις συνέπειες που είχε για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Νέες άγνωστες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις του χάους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, στις αρχές του 2015, αποκαλύπτονται στο τρίτο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ «Στο χιλιοστό» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού.
Η «συμφωνία-γέφυρα» και οι αυταπάτες
Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με τους δανειστές, τη λεγόμενη «συμφωνία-γέφυρα» είχε την αυταπάτη ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στον ορίζοντα. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε: «Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Ιούνιο, θα τους διαψεύσουμε» διαβεβαίωνε.
Ο τότε πρόεδρος του Euroworking group, Τόμας Βίζερ, ο αθόρυβος αλλά καθοριστικός τεχνοκράτης της Ευρωζώνης, που βρισκόταν πίσω από κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση εξέφραζε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα είχε αντιληφθεί ότι θα υπήρχε ένα τρίτο μνημόνιο που θα λάμβανε υπόψιν του τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές.
Κωνσταντοπούλου: Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε μη λες τέτοιες λέξεις
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου λέει στην κάμερα ότι όταν είδε το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου για το οποίο «κανείς δεν ρωτήθηκε και το οποίο παραβίαζε όλες τις δεσμεύσεις μας, έχανα τον ύπνο μου, ήταν στιγμή πολύ μεγάλης δοκιμασίας». «Αμέσως επεδίωξα να δω τον Τσίπρα του είπα "αυτό είναι τρίτο μνημόνιο" και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"». Μάλιστα ειρωνεύεται μιμούμενη τα αγγλικά του Τσίπρα προς τον τότε ηγέτη των Podemos ότι η κατάσταση «δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά γκρι».
Ο ελληνικός Τύπος περιγράφει ότι η συμφωνία γέφυρα με τους δανειστές δεν προέβλεπε χρηματοδότηση της Ελλάδας κάτι που καθιστά σαφές και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τότε, με δημόσια δήλωσή του.
Ο Νίκος Παππάς παραδέχεται την πλάνη: «Θεωρούσαμε ότι εφόσον εξασφαλίσαμε συμφωνία για παράταση θα είχαμε χρηματοδότηση», αλλά εκεί αντελήφθησαν την ισχυρή βούληση της άλλης πλευράς ότι θα έχουμε απόπειρα ασφυξίας και περιορισμό στη ρευστότητα.
Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ... εξεπλάγησαν περισσότερο από όλους όταν βρέθηκαν στην εξουσία. «Ήταν μια ομάδα άντρες κυρίως που δεν τους άρεσαν κάποιοι συμβολισμοί, όπως η τρόικα».
«Τρόικα και θεσμοί, εξωραΐσαμε τις λέξεις, δεν είναι να πανηγυρίζεις» σαρκάζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Οι ατελείωτες και χαοτικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, όπου, λόγω της πολιτικής απόφασης να μην εμφανίζεται η «Τρόικα» στα υπουργεία, οι συζητήσεις μεταφέρονται σε δωμάτια ξενοδοχείων και πρόχειρες αίθουσες συσκέψεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες περιγράφουν μια διαδικασία χωρίς δομή, χωρίς συντονισμό και, πολλές φορές, χωρίς σαφή στρατηγική.
Κοστέλο: Ήταν πολύ χαοτικό και καθόλου παραγωγικό
«Στο ΔΝΤ και στην Κομισιόν ανησυχούσαμε όλο και περισσότερο αλλά στην άλλη πλευρά δεν επικρατούσε η αίσθηση του επείγοντος» περιγράφει ο Ντεκλάν Κοστέλο και αφηγείται: «Στις Βρυξέλλες είχαμε συναντήσεις είτε δεν θα εμφανίζονταν είτε θα τις ανέβαλαν επ' αόριστον. Οι συνεδριάσεις θα ξεκινούσαν ίσως στη 1 ή στις 4, δεν ξέραμε πότε. Δεν υπήρχε δομή, δεν κρατούνταν πρακτικά και θα τελείωναν στις 11 ή στις 12 χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν πολύ χαοτικό και καθόλου παραγωγικό».
Γιούνκερ: «Οι εκπρόσωποί μας στην Ελλάδα απειλούνταν πολύ συχνά»
Ήταν τέτοιο το κλίμα που ο Γιούνκερ δηλώνει: «Δεν επέτρεπαν στους αξιωματούχους μου να πάνε στην Ελλάδα και απειλούνταν πολύ συχνά». Στην εκπομπή αποκαλύπτεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα: «Να προσέχεις τους ανθρώπους μου είναι δικοί μου, προσπαθούν αν βοηθήσουν. Δεν πρέπει να πάθουν κάτι! Να τους φέρεστε καλά και να τους προστατεύετε δεν είναι εχθροί».
Ο Κοστέλο περιγράφει και κάτι άλλο, πιο ανησυχητικό: «Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο αλλά απέρριπταν τις δεσμεύσεις του χωρίς πραγματικά να ξέρουν τι σημαίνουν» .
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν χαοτικές θύμιζαν συζήτηση σε σεμινάριο ή σε ακαδημαϊκό μάθημα» λέει ακόμη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνηγορεί και επαυξάνει: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε στρατηγική. Υπήρχε μια εντελώς τυχάρπαστη αντιμετώπιση, πήγαινε ο ΥΠΟΙΚ μόνος του χωρίς επιτελείο». Κάτι που επιβεβαιώνει και η Σταυρούλα Μηλιάκου, τότε διευθύντρια προϋπολογισμού.