Η στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ακέφαλο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του μήνα, παρότι έχει προβλεφθεί από τους ιθύνοντες να τον διευκολύνουν ώστε να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κόμμα του και τους στενούς συνεργάτες του.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Ωστόσο, η «ζωή» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 3½ εβδομάδες χωρίς τον πρόεδρο, δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους και προβληματισμό για κάποιους άλλους. Το σίγουρο είναι ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αφήσει στο... πόδι του Στέφανου Κασσελάκη τη Ράνια Σβίγκου, τη Βούλα Κεχαγιά, τη Δώρα Αυγέρη και τον Νίκο Παππά για τις όποιες εσωτερικές «αναταράξεις». 

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γεγονός πως απουσιάζει ο πρόεδρος δεν σημαίνει ότι το κόμμα κατεβάζει ρολά. «Προετοιμαζόμαστε άμεσα για τις ευρωεκλογές», τόνισε στο «Μανιφέστο» στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, παρότι κάποιες... κακές γλώσσες αναφέρουν πως «οι τομεάρχες και τα μέλη –πρωτίστως– της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να λειτουργήσουν καλύτερα και θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν περισσότερο πολιτικά». 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα... απολυθεί από φαντάρος, θα έχει πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελο και της Πολιτικής Γραμματείας όπου ρόλο συντονιστή θα αναλάβει η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ενώ –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας– θα συμμετέχει και η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά. Σύνδεση μέσω Διαδικτύου «δεν προβλέπεται» ή δεν το λένε προκειμένου να μην εκθέσουν το στράτευμα! Παράλληλα, στις 22 Μαρτίου η Βούλα Κεχαγιά θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στον προκριματικό γύρο για τις ευρωεκλογές και στις 14 Απριλίου θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες προκειμένου να βγει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μόνιμη περιδίνηση... 

Ολα τα παραπάνω, εκτός της εκλογικής διαδικασίας, θα πραγματοποιηθούν χωρίς τον πρόεδρο του κόμματος, παρότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χαρακτηρίσει ως «κορυφαία» τη διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί ο πρόεδρος δεν «έτρεξε» νωρίτερα τις διαδικασίες προκειμένου να είναι παρών, ενώ αναζητούν τους λόγους για τους οποίους ένα βασικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Πολιτική Γραμματεία, πρέπει να συνεδριάσει κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Υπάρχουν τόσο πολλά προς επίλυση ζητήματα που δεν χωρούν αναβολή ή, μήπως, συντρέχουν άλλοι λόγοι; 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μόνιμη περιδίνηση από τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 και μετέπειτα, με τον Στέφανο Κασσελάκη όχι μόνο να μην μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία του κόμματος, αλλά να δημιουργεί ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις για τη φθίνουσα πορεία των δημοσκοπικών ποσοστών που καταγράφονται μέχρι σήμερα. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δύο ώρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε το καλύτερο safety net για τον Στέφανο Κασσελάκη και ανέδειξε όχι μόνο τη «γύμνια» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τη «γύμνια» ολόκληρης της Κεντροαριστεράς. Λίγο που «άπλωσε» τα χέρια του ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγο οι α λα made in USA ομιλίες του και όχι μόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε δημοσκοπικά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ξεπέρασε κιόλας, επιβεβαιώνοντας τα στελέχη του παλιού παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, που όπου βρεθούν και όπου σταθούν λένε πως «ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απλά “λίγος” για να ηγηθεί της κεντροαριστερής πολυκατοικίας». 

Εάν σε αυτήν την εξίσωση προσθέσουμε την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, το αποτέλεσμα βγάζει μια κραταιά Νέα Δημοκρατία και έναν Κυριάκο Μητσοτάκη να «παίζει μπάλα» μόνος του. Ακόμα και το πρόβλημα που προέκυψε με την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν φαίνεται να έχει πλήξει το κυβερνών κόμμα, καθώς οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεσοι και χωρίς παλινωδίες. Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που καθημερινά δίνει επιχειρήματα στον Παύλο Μαρινάκη και στους υπουργούς της κυβέρνησης να απαντούν στις αιτιάσεις των στελεχών της πλατείας Κουμουνδούρου με το 13-0 που αφορά τον Νίκο Παππά. 

Πολικές θερμοκρασίες 

Πάντως το κλίμα στο κτήριο «κάτω από την Ομόνοια» περιγράφεται ως πολικό σε όλα τα επίπεδα. Οσοι έφυγαν, δηλώνουν ήρεμοι και «πολιτικά παραγωγικοί». Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει οι νεοπροεδρικοί, που βλέπουν τα κακώς κείμενα αλλά δεν μιλούν, και οι παλαιοπροεδρικοί, που βλέπουν τα κακώς κείμενα και... μιλούν, αλλά όταν μιλήσουν, ξέρουν πως είναι θέμα ημερών να αντικατασταθούν! Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του κόμματος, «το δημοκρατικό κόμμα της χώρας», όπως τονίζει σε κάθε ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, αντικαθιστά με ευκολία όποιον δεν είναι αρεστός στην ηγεσία. 

Αναρωτιούνται, λοιπόν, κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως, τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δώσει εντολή να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων του προκριματικού γύρου για να μην αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της όποιας αποτυχίας στις ευρωεκλογές; Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου έχουν την ιδιαιτερότητα να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το ποιος θα έρθει δεύτερος και ποιος τρίτος. Η πρωτιά είναι δεδομένη, όπως και οι εξελίξεις της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά...