Ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς λόγω αντιπολιτευτικού οίστρου, εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση, αλλά δείχνει να αποσιωπά –όσο μπορεί– τις πολύχρονες διενέξεις της οικογένειάς του με την ελληνική Δικαιοσύνη και τις φορολογικές Αρχές. Παρότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, αξίζει η αναφορά στη γνωστή φοροδικαστική εκκρεμότητα των 11 εκατ. ευρώ του πατέρα Κασσελάκη σχετικά με την πρώην βίλα του στην Εκάλη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Ο Θεόδωρος Κασσελάκης έχασε τις δίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες τον παρέπεμψε στο 7μελές Τμήμα για περαιτέρω ερμηνεία άρθρου του Φορολογικού Κώδικα. 

Από το 2002 το ΣΔΟΕ είχε αποδείξει ότι η offshore που κατείχε το ακίνητο ανήκε στους γονείς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τους καταλόγισε οφειλή 3,4 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 1995-2001, που μαζί με τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει στα 11 εκατ. ευρώ. 

«Μας έφαγε το παραδικαστικό», είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ενώ η περιβόητη βίλα μεταβιβάστηκε σε γνωστό εφοπλιστή, αφήνοντας τη φορολογική εκκρεμότητα στον Θεόδωρο Κασσελάκη. 

Εδώ και είκοσι χρόνια, ο πατέρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω των δικαστηρίων να μην πληρώσει φόρους εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχουν καταλογιστεί για τη βίλα στην οδό Πανός 2, στην Εκάλη, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Ως ιδιοκτήτης εμφανιζόταν μεν η offshore εταιρεία Oswego, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα του ΣΔΟΕ, μέτοχος σε αυτήν κατά 50% ήταν ο Θεόδωρο Κασσελάκης και κατά 50% η Ευαγγελία Κασσελάκη, μητέρα του προέδρου. 

Μπαταχτσής 

Όπου και αν εκδικάστηκε η υπόθεση, η οικογένεια Κασσελάκη έχασε τη μάχη, αλλά εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες απόφαση με την οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Θεόδωρου Κασσελάκη να μην καταβάλει το ποσό των φόρων που του έχει καταλογιστεί. 

Ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η υπόθεση θα συζητηθεί και πάλι, σε ευρύτερο δικαστικό σχηματισμό, κατά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τον Μάιο του 2004 και τον Μάιο του 2008, η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιώς εξέδωσε ταμειακή βεβαίωση σε βάρος του Θεόδωρου Κασσελάκη και τον κάλεσε «να καταβάλει το συνολικό ποσό των 3.418.002,29 ευρώ, που αντιστοιχεί σε φόρο εισοδήματος και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που βεβαιώθηκαν σε βάρος της αλλοδαπής εταιρείας Oswego Estates Limited, πλέον προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 598.267,24 ευρώ». Φυσικά και δεν καταβλήθηκαν και άρχισαν οι πολυετείς δικαστικές διαμάχες με το ελληνικό δημόσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα, για κάθε μήνα καθυστέρησης αποπληρωμής του φόρου που καταλογίστηκε, υπάρχει προσαύξηση 0,73%, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση 29.318 ευρώ! 

Το βίντεο 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στις 29 Αυγούστου 2023, στο βίντεο με το οποίο αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε χαρακτηρίσει τους γονείς του «αυτοδημιούργητους». Και συνέχισε ως εξής: «Η μητέρα μου, οδοντίατρος, δούλευε μέρα-νύχτα να στηρίξει τον πατέρα μου όσο εκείνος άρχιζε την εταιρεία του. Τελικά η εταιρεία μεγάλωσε κι εγώ βρέθηκα να μεγαλώνω στην Εκάλη. Μόνο που αυτή η ευμάρεια ήταν τελικά επιφανειακή – όπως ήταν και της Ελλάδας. Το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ετσι, στα 14 μου βρέθηκα μόνος μου στην Αμερική. Όχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη». 

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτάται για τη συγκεκριμένη υπόθεση , απαντάει με επίθεση, λέγοντας ότι ο πατέρας του έχει αθωωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι γνωρίζοντες όμως λένε ότι η αθωωτική απόφαση την οποία επικαλείται ο κ. Κασσελάκης, αφορά διαφορετική υπόθεση και όχι αυτή των 11 εκατ. ευρώ για τη βίλα της Εκάλης. Επομένως, σύμφωνα με κάποιους, είτε ψεύδεται είτε, για… πολιτικούς λόγους, μπερδεύει συνειδητά τις υποθέσεις.