Σε 30 μήνες φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί «πόθεν εσχες» καταδικάστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένουν να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της διαρροής email ψηφοφόρων του εξωτερικού και όχι για να παραστεί στην εκδίκαση της δικής του υπόθεσης, από την οποία ήταν απών. «Είναι τιμητική η δίωξη για μένα. Έχω δωρίσει το μέγιστο ποσό στο κόμμα. Το Κίνημα Δημοκρατίας έχει καταθέσει πρόταση για τη διαφάνεια. Εύχομαι η Αυγή και το Κόκκινο να μπορούν να πληρωθούν» δήλωσε προσερχόμενος στο δικαστήριο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης καταδικάστηκε παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα. Σε δήλωση του, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος απολύθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτήρισε την απόφαση «πύρρειο νίκη» και μίλησε για πρώτη δικαστική δικαίωση.
Τόνισε, επίσης, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για να αλώσει το κόμμα και να πετύχει τις προσωπικές επιδιώξεις του. Εξέφρασε και την πικρία του διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραστάθηκε ως πολιτικός ενάγων στην υπόθεση.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας δικάστηκε για παράνομη συμμετοχή σε διοικητικό συμβούλιο εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό. Πρόκειται για την τροποποιημένη διάταξη 5026/2023 του νόμου 3213/2003, άρθρο 8, παρ. 1 και 3 για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, συνεργατών αυτών κ.λπ.
Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας που είχε διενεργήσει για το θέμα αυτό η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μετά τη δημοσιοποίηση, τον Μάρτιο του 2024, εγγράφων σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας στις ΗΠΑ από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, διατάξεις του οποίου απαγορεύουν σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου 3213/2003, άρθρο 8, παρ. 1 και 3 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5026/2023, «στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».
Η δημοσιοποίηση εγγράφων
Η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Μάρτη μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από τα οποία προέκυπτε ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, της «Αυγής», του «Κόκκινο» και του left.gr, είχαν πληρωθεί από τα ταμεία της εταιρείας του Στέφανου Κασσελάκη στην Αμερική. Η εταιρεία OSIOS LLC, με έδρα το Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ, είχε δανειοδοτήσει την ελληνική εταιρεία Left Media ΑΕ με το ποσό των 230.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε εξ εγγράφων, αλλά παράλληλα δημοσιοποίησε και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο ίδιος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.
Έως και τις αρχές Μαρτίου 2024 δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε επιχειρηματικά στην αμερικανική εταιρεία, ενώ βρισκόταν ήδη επί έξι μήνες στο τιμόνι του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν περίπου αυταπόδεικτο, λοιπόν, ότι είχε παραβιάσει τον νόμο περί πόθεν έσχες, ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, ενώ ήταν πολιτικός αρχηγός κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου.