Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη 01:29 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

ekriksi-yp-erghasias2.jpg

Προηγήθηκε τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αγνώστου, που προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά.

Στη συνέχεια κάλεσε εκ νέου και ανέφερε ότι ο μηχανισμός έχει τοποθετηθεί έξω από τράπεζα (Alpha Bank) που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο επί της Κοραή. Σύμφωνα με την αστυνομία ο μηχανισμός εξερράγη στη 01:29 σε αυτό το σημείο.

Ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Το κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:48. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως τον χώρο. Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσματζόγλου.

Παράλληλα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛΑΣ.

Στην περιοχή βρέθηκαν μετά την έκρηξη για να ενημερωθούν η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρης Μάλλιος.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ).

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλιακμάνη στον ΣΚΑΪ η βόμβα που εξερράγη ήταν ισχυρή και προκάλεσε υλικές ζημιές στα γύρω κτίρια.

Μάλιστα, το ωστικό κύμα έσπασε τα τζάμια από τον 6 όροφο του υπουργείου.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Που στρέφονται οι έρευνες

Παρά το γεγονός ότι ο άγνωστος στο τηλεφώνημά του υποστήριξε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» οι αρχές στρέφουν τις έρευνές τους και προς την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», καθώς υπάρχουν ομοιότητες του αποψινού χτυπήματος με παλαιότερο αντίστοιχο της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) πάλι στο υπουργείο Εργασίας,

Ειδικότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου είχε γίνει πάλι στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που διέκοψε τη δράση της το 2018. Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν σε σακίδιο πλάτης που ήταν κρεμασμένο στην είσοδο του υπουργείου, δεν εξερράγη. Στην προκήρυξη της τότε η ΟΛΑ (που είχε αναλάβει την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα) είχε αναφερθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσιπρα για τα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά και στην «καπιταλιστική κρίση», όπως υπογράμμιζαν, που επικρατεί σε όλες τις χώρες.

Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως εντοπίζονται ορισμένες ομοιότητες στα δύο κτυπήματα του 2016 και το αποψινό εναντίον του ίδιου στόχου. Με πιθανότερο σενάριο η τωρινή βομβιστική επίθεση να είναι έργο της οργάνωσης «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή.