Προς διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό φαίνεται πως οδήγησε εν τέλει η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η συνάντηση εστίασε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα όσα μπορούν να συμβάλουν στο να επιτευχθεί αυτό, με το μεταναστευτικό φυσικά να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη γειτονική Τουρκία.
Πέρα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, το μεταναστευτικό ήταν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στις παραγωγικές συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - έκφραση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση συνεργασίας χωρίς καχυποψία, ώστε το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί από κοινού για να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό πυλώνα μια συμφωνίας για να γίνει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι τα δύο Λιμενικά Σώματα των χωρών, της Ελλάδος και της Τουρκίας να ξεκινήσουν να συνομιλούν, ώστε με τη συνεργασία να αποφεύγονται τα ατυχήματα με τις βάρκες στο Αιγαίο.
Πιθανή υπογραφή της συμφωνίας στο προσεχές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη
Από εκεί και πέρα, έπειτα από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη σχετική προεργασία που είχε γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, επίσης στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η πηγή τονίζει πως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Επίτροπο Γιόχανσον
Προς ενίσχυση των παραπάνω και σύμφωνα με όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, την Πέμπτη και πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής της πρωθυπουργικής αποστολής στην Ελλάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων Μητσοτάκη - Ερντογάν για το μεταναστευτικό.
Επίσημες πηγές δεν επιβεβαιώνουν προσώρας ότι η ΕυρωπαΛική Ένωση θα ρίξει στο τραπέζι επιπλέον κονδύλια για την Άγκυρα, ώστε να ωθήσουν τις τουρκικές αρχές να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές που ξεκινούν από τα εδάφη τους για να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Εξομάλυνση των σχέσεων
Από εκεί και πέρα, στο θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή, το πλαίσιο είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Ωστόσο, οι κινήσεις που θα γίνουν, θα είναι προσεκτικές και βήμα-βήμα ως προς τον πολιτικό διάλογο, καθώς υπάρχουν λεπτά και δύσκολα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορούν να μπουν συγκεριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αυτά που θα προκύψουν θα έχουν ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό χαρακτήρα.
Στο φλέγον ζήτημα του Κυπριακού, αυτό που προκύπτει από την ελληνική πλευρά, είναι πως η Αθήνα είναι θετική, επί της αρχής, στον ορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, ο οποίος θα συμβάλλει στο να διερευνηθεί το έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και στη διερεύνηση της δυνατότητας να συγκληθεί Τριμερής.
Για τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως δεν έχει πρόβλημα, επί της αρχής, με την επιθυμία της Τουρκίας να αναβαθμίσει τον ενεργειακό της ρόλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ισχυρή σχέση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Ισραήλ, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα σε αυτό το πεδίο.