Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, ειδικότερα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες, Τετάρτη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για το αίτημα που έκανε από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, του λεγόμενου ψευδοκράτους. 

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν δήλωσε: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση». 

«Το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει ο Θεός». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σύνοδος θα είναι «ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» και σημείωσε: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει».

Όπως εξήγησε: «Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα συνεργαστεί επίσης με τον ομόλογό του».

«Οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά»

Ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τις δυσκολίες που μπορούν να αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους: «Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά μεταξύ τους όσον αφορά τη συνεργασία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου υποστήριξε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι διερευνητικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική».

«Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να λάβουμε μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα για να προχωρήσει με ασφάλεια η επικείμενη διαδικασία», τόνισε.

«Οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν θα λειτουργήσουν»

Αναφορικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με ΜΜΕ της Κύπρου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η προσέγγισή μας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό». Ακόμα, σημείωσε ότι «είναι πλέον σαφώς αντιληπτό ότι οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν».

«Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν. Απεύθυναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της τδβκ ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», σημείωσε και τόνισε: «Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν».

Όπως είπε, «η απόρριψη αυτής της αλήθειας δεν είναι παρά επιβολή αδιεξόδου στο νησί. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών, δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο». Επιπλέον, διευκρίνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της τδβκ μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

«Η πόρτα που άνοιξε με την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως η αναγνώριση του ψευδοκράτους «ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταλήγοντας σχετικά με αυτό το θέμα, είπε: «Ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».