Μπορεί να επιχειρήθηκε να δοθεί ένα μήνυμα δήθεν ενότητας με την παρουσία αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ όπου ο Νίκος Παππάς, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε τον… πρώτο λόγο εκπροσωπώντας και το κόμμα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εν τούτοις ο αλληλοσπαραγμός δεν έχει τελειωμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα όρια της γελοιοποίησης και κοντεύει να γίνει ανέκδοτο.

Και μόνο το γεγονός ότι στη συνέντευξη κυριάρχησε το θέμα του εμφυλίου, η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, η αποπομπή του και τα σενάρια περί διαγραφής σε συνδυασμό με τον «οικονομικό πόλεμο» που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αλλά και τις απειλές περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη μέσω τρίτων αναδεικνύει το γελοίον της υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από τη λογική των συντεταγμένων κομμάτων και λειτουργεί με αυτήν των κινηματικών συλλογικοτήτων. Τα δε στελέχη του έχουν επανέλθει σε αυτήν των φραξιών και των τάσεων, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η ανάδειξη προ ενός έτους του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Το δήθεν νέο που έσπευσαν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του κόμματος οδήγησε στην πλήρη αποϊδεολογικοποίηση ενός κόμματος που ούτως ή άλλως συνεστήθη με τη μορφή αυτή εκμεταλλευόμενο την κρίση στην οικονομία και την αγανάκτηση των πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ως εκλογική συμμαχία το 2004, αλλά μετασχηματίσθηκε σε ενιαίο πολιτικό κόμμα το 2013, λίγο μετά την ανάδειξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Με απλά λόγια, είναι ενιαίο πολιτικό κόμμα 10 ετών και πάλι όμως με τις τάσεις να συνεχίζουν να λειτουργούν. Οπότε η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη ανέδειξε απλά όλα όσα προϋπήρχαν. Φρόντισε άλλωστε ο ίδιος για την εξέλιξη αυτήν έχοντας πλήρη άγνοια για το πού ακριβώς βρέθηκε και τι ήταν αυτό που παρέλαβε.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο… κλείσιμο της πολιτικής ζωής του με τη μορφή που το γνωρίσαμε κυρίως μέσα στην κρίση, ειδικά όμως ως κυβέρνηση που κόντεψε να ρίξει τη χώρα στα βράχια μέσα από… αυταπάτες και… δημιουργικές ασάφειες. Από τον χορό της εξόδου από τα μνημόνια χτύπαγε τα νταούλια όχι για να τρομάξουν οι αγορές αλλά για να χορέψει η χώρα τον χορό του Ζαλόγγου.

Όπως και να έχει, αυτό που βλέπουμε σήμερα, ή μάλλον καλύτερα αυτό που βλέπουμε εδώ και έναν χρόνο, είναι ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που ο Αλέξης Τσίπρας είχε κρύψει κάτω από το… χαλί μέσα από τη συγκολλητική ουσία της εξουσίας και την ελπίδα επανόδου σε αυτήν. Οι μάσκες έχουν πέσει και όσα βλέπουμε θυμίζουν μια κακοπαιγμένη κωμωδία που έχει όμως φροντίσει να γράψει αρκετά επεισόδια για να παίζουν το επόμενο διάστημα.

Οι αποκαλύψεις που όπως φαίνεται έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίσουν θα βγάλουν πολλά άπλυτα στη φόρα. Οι ίδιοι θα ξεμπροστιάσουν τα τρολ, οι ίδιοι ασχολούνται με μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να καθοριστεί ο τελικός χρόνος διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών και θα αποσαφηνιστεί ενδεχομένως και ο αριθμός των υποψηφίων θα δώσει και το έναυσμα για την τελευταία πράξη της ιλαροτραγωδίας.