Το «κράτος δικαίου» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ απασχολεί όχι μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ισπανίας, αλλά και τον διεθνή Τύπο για μεθόδους και πρακτικές που κυριολεκτικά αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής που δέχεται ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι ο νόμος περί αμνηστίας, χάριν του οποίου ο Πέδρο Σάντσεθ, αν και ηττημένος στις πρόσφατες εκλογές, βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι της χώρας της Ιβηρικής!

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Το αμερικανικό περιοδικό γνώμης «The American Spectator» δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες άρθρο που προειδοποιεί ότι «ένας νέος ακροαριστερός δικτάτορας έρχεται στην Ευρώπη»! Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται η αποτυχία του Πέδρο Σάντσεθ στις εκλογές και σημειώνει ότι «ξεπούλησε ολόκληρο το έθνος στις ορέξεις εκείνων που πραγματοποίησαν πραξικόπημα κατά της Ισπανίας το 2017, ανακοινώνοντας αμνηστία ακόμη και για όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, διαγράφοντας το χρέος της Καταλονίας, το οποίο τώρα θα πληρώνουν όλοι οι Ισπανοί». Εχει σημασία να αναφερθεί ότι στο ίδιο άρθρο ο Πέδρο Σάντσεθ κατηγορείται για δεσμούς με τους λαϊκιστές του Podemos, τους ακροαριστερούς του Sumar, αλλά και με τους ισλαμοφασίστες τρομοκράτες της Χαμάς!

Σφοδρές επικρίσεις

Παράλληλα, σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική κεντροαριστερή εφημερίδα «The Guardian» υπενθυμίζει ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ήταν αυτό που κέρδισε τις εκλογές και ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις έχασε, ενώ σημειώνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές του Ιουλίου να μην κάνει αυτό το οποίο τελικά έπραξε: να δώσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές του κόμματος Junts (Μαζί για την Καταλονία), του Κάρλες Πουτζδεμόν, οι οποίοι διώκονται για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ «παραβίαση της εμπιστοσύνης», με τρόπο που δίνει στους Ισπανούς «έναν ακόμη λόγο να μην εμπιστεύεται τους πολιτικούς».

Εξίσου επικριτική και η γαλλική «Le Monde», όπου σε κύριο άρθρο εκτιμάει ότι «η προσπάθεια να παραμείνει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας στην εξουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία έχει πάντα ένα πολιτικό κόστος». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση χάρη στην υποστήριξη του Κάρλες Πουτζδεμόν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον πολιτικό που διέφυγε από τη Δικαιοσύνη μετά το παράνομο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στην Καταλονία το 2017. Καταγγέλλει επίσης τη μυστικότητα με την οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μαζί του το νόμο περί αμνηστίας.

Κριτική πανταχόθεν

Ακόμη, οι «Financial Times», αρχικά δημοσίευσαν κύριο άρθρο υπέρ του νόμου περί αμνηστίας, που ο Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησε με τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όμως αναθεώρησαν τη στάση τους με νέο άρθρο, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου πρέπει να υπερασπίζονται, όχι να υπονομεύονται, σε μια ώριμη Δημοκρατία». Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας «απειλεί το κράτος δικαίου» και αναφέρεται στις συνέπειες αυτής της συμφωνίας «τόσο για τη χώρα της Ιβηρικής όσο και για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται εφημερίδες όπως οι «Times» της Βρετανίας, οι αμερικανικές «Washington Post» και «New York Times», η ιταλική «La Repubblica», η γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», καθώς και τηλεοπτικά δίκτυα όπως το βρετανικό BBC και το γαλλικό France24, όπως και πολλά άλλα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης που θεωρούν ότι τα συμβαίνοντα στην Ισπανία υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας της Ιβηρικής. Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, τα ρεπορτάζ και τα άρθρα, κοινό παρονομαστή στη σφοδρή κριτική που δέχεται ο Πέδρο Σάντσεθ αποτελούν οι παραχωρήσεις του προς το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας με μοναδικό σκοπό να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία.