Τα έκανε μούσκεμα σε αυτό που θεωρείτο το προνομιακό του πεδίο: στην επικοινωνία. Ηταν και οι φόροι που επιβλήθηκαν το 2022… Οι Σοσιαλιστές (PSOE) ηττήθηκαν λοιπόν στην αυτοδιοικητική κάλπη του Μαΐου από το Λαϊκό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ-Καστεχόν, στον οποίο αρέσουν οι αιφνιδιαστικές κινήσεις, προκήρυξε εκλογές για τις 23 Ιουλίου ώστε να αποφύγει περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματός του.

Αυτό, αν και η Ισπανία από την 1η Ιουλίου έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ! Ομως, είναι εδώ που κάθε εχέφρων Ευρωπαίος αναφωνεί: Σοβαρά τώρα; Σαν να μην έφταναν αυτά, πήγε την προηγούμενη εβδομάδα με αέρα «τον έχω» στην τηλεμαχία με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο και… υπέστη πανωλεθρία!

Διαδοχικές ήττες

Ηγήθηκε από το 2019 μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν είχε τους απαιτούμενους 176 βουλευτές. Μαζί με τους αριστεριστές διέθετε μόνο 155. Στην οικονομία προσπάθησε και αύξησε δραστικά τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Αλλά, διεθνιστής γαρ, χτύπησε τον μέσο Ισπανό στην «καρδιά»: προκειμένου να πετύχει τη συγκρότηση πλειοψηφιών στο κοινοβούλιο, αναζήτησε τη βοήθεια των Βάσκων και των Καταλανών αυτονομιστών.

Απένειμε χάρη στους Καταλανούς αυτονομιστές που καταδικάστηκαν μετά το παράνομο δημοψήφισμα του 2017 και συνεργάστηκε με το βασκικό κόμμα Bildu που έχει επικεφαλής του ένα καταδικασμένο πρώην στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Μεγάλο πρόβλημα όμως αποδείχθηκε ένας νόμος που εξόργισε την κοινωνία και μπορεί να είχε στόχο του να επιμηκύνει τις ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά πέτυχε το αντίθετο: επέτρεψε σε 104 βιαστές να αποφυλακιστούν πρόωρα. Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε δημόσια την ευθύνη. «Κάναμε λάθος και το λύσαμε», δήλωσε αργότερα. Η θύμηση των διαδοχικών ηττών που υπέστη το 2015 και το 2016, εξακολουθεί να τον κατατρύχει.

Λαϊκισμός της εξουσίας

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικός «με αρχές και ισχυρές πεποιθήσεις». Λέει πως οι τακτικές του αντιπάλου του «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς» και επισείει συνεχώς τον κίνδυνο της συνεργασίας της κεντροδεξιάς με το εθνοσυντηρητικό VOX. Αυτό είναι το βασικό προεκλογικό του αφήγημα και στόχο του έχει τη συσπείρωση των αριστερών ψηφοφόρων. Προβόκαρε μάλιστα τον Φεϊχόο δηλώνοντας ότι «ο Μαριάνο Ραχόι ήταν ο πρώτος που με προειδοποίησε για το VΟΧ όταν ήταν πρόεδρος».

Αρνήθηκε όμως την προοπτική της στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος και να δεσμευτεί να μη συνεργαστεί εκ νέου με τους αριστεριστές. Υποπίπτει όμως σε απανωτά σφάλματα, κάνοντας αυτά για τα οποία κατηγορεί τους αντιπάλους του. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας επέπληξε τον σοσιαλιστή πολιτικό επειδή χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτεθεί στο Λαϊκό Κόμμα.

Ο Τύπος στην Ισπανία έχει εξοργιστεί: «Στην Ισπανία, η ουδετερότητα των κρατικών θεσμών είναι θεμελιώδης αρχή… Απαγορεύεται από τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα η χρήση των κρατικών οργάνων για εκλογικούς ή ιδεολογικούς σκοπούς… Αφού ανέλυσε προσεκτικά τα λόγια του σοσιαλιστή ηγέτη, το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να ανοίξει πειθαρχικό φάκελο.

Μια διαδικασία που θα είναι το πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι, πράγματι, υπήρξε παραβίαση της συνταγματικής και εκλογικής αρχής της καθαριότητας», διαβάζουμε στην καθημερινή… αθλητική εφημερίδα «Diario AS»! Ιδού ο λεγόμενος Sanchismo, μια μορφή λαϊκισμού με μόνο στόχο την παραμονή στην εξουσία.

Δεινός ποδηλάτης

Οι δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ αναδεικνύουν το βάθος της αβύσσου που χωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά στην Ισπανία: «Βλέπω τώρα όλους αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν, αυτούς που αναλαμβάνουν επικεφαλής θεσμών, περιφερειακών κοινοβουλίων, δημαρχιών. Ξαφνικά αλλάζουν το Τμήμα Ισότητας σε Τμήμα Οικογενειών», είπε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Ισπανός πολιτικός δεν απαρνιέται τη ρουτίνα του. Εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει χρόνο για να προπονείται με το ποδήλατό του με τη συνοδεία των σωματοφυλάκων του: «Η ποδηλασία είναι πολύ καλή για μένα γιατί βγαίνω από τη Μονκλόα (σ.σ.: το παλάτι όπου εδρεύει η κυβέρνηση) και τα βουνά της Μαδρίτης με οξυγονώνουν πολύ.

Με την εθνική αστυνομία που συνοδεύει την Προεδρία της κυβέρνησης, αυτό που κάνουμε είναι να προετοιμάζουμε διαδρομές και προσπαθούμε να είμαστε τόσο διακριτικοί όσο είναι δυνατόν, μόνο λίγοι από εμάς πηγαίνουμε», είπε στη συνέντευξή του στη χιουμοριστική εκπομπή «Hora Veintipico» του ραδιοφωνικού σταθμού SER της Μαδρίτης. Και πρόσθεσε πως «αφού φοράς κράνος και γυαλιά, δεν σε αναγνωρίζουν και πολύ, ακόμα κι αν διασταυρωθείς με άλλους ποδηλάτες».