Σιωπή στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του σοσιαλιστή Σάντσεθ που ήρθε 2ος στις ισπανικές εκλογές, να αμνηστεύσει Καταλανούς ηγέτες που διώκονται από το 2017 για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με αίτημα την αυτονομία της περιφέρειας τους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη που κόπτεται για το κράτος δικαίου δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τους τακτικισμούς του Ισπανού συντρόφου Πέδρο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις ισπανικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, καθώς πρώτος είχε εκλεγεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία βουλευτών, διαπραγματεύτηκε το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Καταλανούς αυτονομιστές (του καταλανικού Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν).

Υπό τον όρο ότι θα λάβουν αμνηστία οι συγκεκριμένοι, που διώκονται για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με αίτημα την αυτονομία της περιφέρειας το 2017, δέχθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του σοσιαλιστή ηγέτη και να του δώσουν τη δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να είναι εκ νέου Πρωθυπουργός, με τη συμφωνία 8 κομμάτων.

Σημειώνεται πως Σάντσεθ και Ανδρουλάκης ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.