Ενας από τους πιο μάχιμους πολιτικούς της γενιάς του, ο Σπύρος Καρανικόλας είναι υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, έδωσε δυναμικές μάχες στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάνοντας πολλές φορές τους νεοδημοκράτες να τον θαυμάζουν και μάλιστα να λένε πως θα ταίριαζε πολύ ο λόγος και η παρουσία σου στην κεντροδεξιά παράταξη. Κάπως έτσι έγινε. Ο Σπύρος Καρανικόλας προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και πολιτεύεται με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος με τα οποία τον γνωρίσαμε. Με σοβαρό, μετριοπαθή πολιτικό λόγο, αλλά και με δυναμική παρουσία, απέναντι σε καθετί λαϊκίστικο και υπερασπιζόμενος πάντοτε τη λογική.

Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, προερχόμενος από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τι είδατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που σας έδωσε την ώθηση να προσχωρήσετε στη γαλάζια παράταξη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας, αποκατέστησε τη φήμη της και μας έχει κάνει εθνικά υπερήφανους. Εχει υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια της χώρας. Με επιτυχία διαπραγματεύτηκε και έφερε στην πατρίδα μας τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αναβαθμίζοντάς τη στο επίπεδο της αειφόρου ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ποιος θα λησμονήσει, περίπου δύο χρόνια πριν, το παρατεταμένο χειροκρότημα σε πολλά σημεία της ομιλίας του και αναφορές σε ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης πολιτικής, στο αμερικανικό Κογκρέσο, στέλνοντας ταυτόχρονα, με όχημα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σαφή μηνύματα στην Αγκυρα να ξεχάσει τον αναθεωρητισμό και να σταματήσει τις υπερπτήσεις. Η παρουσία του υπόσχεται συνέχιση της πορείας εξυγίανσης και μεταρρύθμισης με φιλόδοξους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χαίρει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς εμπνέει γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη και, κυρίως, στους Ελληνες πολίτες. Είναι κυρίαρχος στον κεντρώο χώρο, ήταν μονόδρομος λοιπόν να βρεθώ στο πλευρό του και στη Νέα Δημοκρατία. Και είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην οικογένεια αυτής της μεγάλης, ιστορικής και δημοκρατικής παράταξης.

Η ακρίβεια και η ασφάλεια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Πιστεύετε ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τι παραπάνω πρέπει να γίνει;

Θίγετε δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχουν γίνει μεθοδικά, καθοριστικά και ουσιαστικά βήματα. Υιοθετήθηκε, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αποσκοπεί στην εκ βάθρων μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αμφισβητήθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Θεσπίστηκαν νέοι κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και την ασφάλεια των παιδιών και των νέων στο Διαδίκτυο. Η άτυπη συμφωνία, που επιτεύχθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη του βιασμού, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στο Διαδίκτυο και καλύτερη υποστήριξη στα θύματα. Για πρώτη φορά, θα υπάρξουν κανόνες για την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας, για καλύτερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, προστασία και πρόληψη. Κατά συνέπεια, υπολείπεται να υλοποιηθούν αυτές οι τόσο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Η οικονομία βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο και αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο θέμα της ακρίβειας, είναι πολύ σημαντική η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό που έχει στόχο τον καθορισμό ενός διεθνούς επιπέδου, όπως το 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού επί του κατώτατου και ζητεί τακτικές αναθεωρήσεις για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα αμοιβών παραμένουν επίκαιρα. Επιβάλλεται να υπάρξει σωστή κατανομή των κοινοτικών πόρων, ώστε στο τέλος της ημέρας να ευημερούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ξεπερνούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Σε ποιους τομείς μπορείτε να συνεισφέρετε στο Ευρωκοινοβούλιο προς το συμφέρον της Ελλάδας;

Εχοντας μία δωδεκαετή και πλέον εμπειρία, με διδακτορικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχοντας διατελέσει νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Εξωτερικών, είμαι έτοιμος να ενώσω κι εγώ τις δυνάμεις μου για μία ισχυρή Ευρώπη, αλλά κυρίως για μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης και της εντολής διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος, για να συνεχίσει στην οδό της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας, της εθνικής υπερηφάνειας της χώρας μας. Η μάχη των ευρωεκλογών αφορά, πρωτίστως, την πατρίδα μας.