Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επί της ουσίας αποφασίζουμε ξεκάθαρα για τον προσανατολισμό της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Για τη θέση μας και την ισχυρή παρουσία μας στην καρδιά της Ευρώπης. 

Κι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που και πάλι καλούμαστε να πάρουμε μια ξεκάθαρη θέση: θέλουμε να είμαστε με εκείνους που προτείνουν ρεαλιστικές και πραγματικές πολιτικές για την ευημερία στην Ευρώπη ή προτιμούμε να συνταχθούμε με τους οπαδούς του λαϊκισμού. 

Θέλουμε να είμαστε με εκείνους που με προσήλωση υπηρετούν πάντα το εθνικό συμφέρον ανεξαρτήτως κόστους με γνώμονα την εθνική μας κυριαρχία και ασφάλεια ή με τους πατριδοκάπηλους που δεν ψήφισαν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και τυχοδιωκτικά ύψωσαν ευκαιριακές σημαίες εθνικοφροσύνης. 

Θα στηρίξουμε στην πράξη τις αξίες και τα ιδανικά της πολιτισμένης Ευρώπης και των βημάτων προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή θα παραδώσουμε τις κατακτήσεις που με κόπο καταφέραμε στη δημαγωγία και τις ακραίες φωνές που ακολουθούν την ίδια τακτική: να τάζουν, να μοιράζουν, χωρίς όμως να υπολογίζουν τον λογαριασμό. 

Ας μη γελιόμαστε: η δεκαετής περίοδος της κρίσης έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μας. Κανείς δεν ξεχνά πού μας οδήγησαν οι πολιτικές των εύκολων υποσχέσεων και κανείς δεν θέλει να το ζήσει ξανά. Κι όμως, η Ελλάδα σηκώθηκε ξανά και μετά από αυτήν την περιπέτεια, από το 2019 και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έγινε και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία υπάρχουν προοπτικές, η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ισχυρή και ο ρόλος μας καθοριστικός. 

Πιστεύω βαθιά πως τώρα είναι η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε όλες αυτές τις κατακτήσεις και να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της στέρεας ανάπτυξης, της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, της  δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και της θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Και ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχουμε: η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσουμε μια και καλή με τον λαϊκισμό και τις ευκαιριακές μικροπολιτικές που, επί της ουσίας, οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Απέναντί μας βρίσκεται ένα σύνολο με θεωρητικά αντίθετες απόψεις της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, στην ουσία όμως υιοθετούν την ίδια πρακτική της επένδυσης πάνω στην αντίδραση και την οργή. 

Είναι η ευκαιρία μας. Ας τελειώνουμε μια και καλή με τον λαϊκισμό και τις επικίνδυνες αντιλήψεις και ας δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα προσήλωσης στην Ευρώπη των αξιών, του δημοκρατικού ιδεώδους και της συναντίληψης απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου! 

*Ο Ορέστης Ομράν-Κουκουβιτάκης είναι διεθνής δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία