Σε μπαράζ κατασχέσεων έχει επιδοθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία. Επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο «στόχαστρο» της εφορίας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «φέσια» ύψους 1,025 δισ. ευρώ άφησαν στην εφορία οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο. Το ποσό είναι οριακά αυξημένο από τα 996 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος τον Φεβρουάριο ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 107,18 δισ. ευρώ. Από το χρέος αυτό τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται στα 80,85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.475.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τον «μεγάλο αδελφό» για πάνω από 3,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, προχωρώντας στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασής τους.
Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενισχύεται με το Eispraxis. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ από τις αρχές του νέου έτους για να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα «βλέπει» το προφίλ κάθε οφειλέτη, θα ελέγχει την οικονομική κατάστασή του αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.) ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Παράλληλα, το Eispraxis επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών, ενώ ενεργοποιούνται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών). Από την αρχή της χρονιάς, τα ΑΦΜ που έτυχαν αναγκαστικών μέτρων έφτασαν τα 16.000, ενώ περίπου άλλα 600.000 είναι στο «στόχαστρο».
Να σημειωθεί ότι μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είναι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κυρίως, οι οποίες και φέτος αναμένεται ότι θα είναι ο βασικός μοχλός πίεσης προς τους οφειλέτες και μάλιστα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αφού θα ελέγχεται κατά περίπτωση το προφίλ των περιουσιακών στοιχείων του «στόχου», κατόπιν διασταυρώσεων σε όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2023, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ξεπέρασαν τις 500.000 (+3,1% από το 2022), ενώ αυξημένες κατά 24,8% (4.063) ήταν οι ποινικές διώξεις. Αντιθέτως, μόλις 564 ήταν τα προγράμματα πλειστηριασμού, τα οποία κρίνονται ατελέσφορα, καθώς συνήθως προηγούνται οι αντίστοιχες κινήσεις των τραπεζών. Πάντως, για τον Φεβρουάριο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε το 1,025 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 996 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,9%).
Δήλωση Όμηρου Τσάπαλου
«Το Μανιφέστο» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρο Τσάπαλο, προκειμένου να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την άμεση είσπραξη των οφειλών, αλλά και με το κατά πόσον οι οφειλέτες μπορούν να προστατευθούν, ο οποίος δήλωσε: «Οι πολίτες, πέραν της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε έως 24 δόσεις, μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που προσφέρει ο βελτιωμένος εξωδικαστικός μηχανισμός και να εντάξουν σε αυτόν και οφειλές προς την ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτόν θωρακίζονται έναντι αναγκαστικών μέτρων και μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους με ένα βιώσιμο πλάνο δόσεων και με χαμηλό επιτόκιο».