Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι δεν χρειαζόμαστε διεθνείς παρατηρητές και ότι δεν είμαστε τόσο χάλια ως Δημοκρατία, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «έχει πληγεί βάναυσα η Δημοκρατία -για αυτό ζητάμε εκλογές- σε σχέση με πολύ κεντρικά ζητήματα, που αφορούν το κράτος δικαίου». Αποφασίστε κύριε Σπίρτζη. Και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ; Χρειαζόμαστε διεθνείς παρατηρητές, ή όχι; Έχει πληγεί βάναυσα η Δημοκρατία, ή δεν είναι και τόσο χάλια; Διότι καλή η «διπολική» προσέγγισή «και έτσι και γιουβέτσι», αλλά είναι για τα καφενεία.

Στην συνέχεια, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η Νέα Δημοκρατία ελέγχει τη Δικαιοσύνη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ξεκάθαρα ότι την ελέγχει (για να προσπαθήσει να το πάρει πίσω, μερικά λεπτά αργότερα, λέγοντας ότι δεν το είπε ποτέ, βλ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό βίντεο), ενώ παράλληλα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία επηρεάζει και την εκλογική διαδικασία! Το συγκεκριμένο επιχείρημα προσπάθησε να τεκμηριώσει με το άσχετο γεγονός, της διαρροής των e-mail των αποδήμων. Όταν όμως κάποιος λέει ότι «επηρεάζει την εκλογική διαδικασία», εννοεί ξεκάθαρα ότι υπό τον έλεγχό του, βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εκλογών, ήτοι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι. Είναι άγνωστο το τι είδους μύγα τσίμπησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βάλει στο στόχαστρο συλλήβδην τους εισαγγελείς, τους δικαστές και τους δικηγόρους, ιδίως από τη στιγμή που τέτοιου τύπου ενστάσεις δεν διατυπώθηκαν ούτε τον Μάιο, ούτε τον Ιούνιο, αλλά ούτε και τον Οκτώβριο, που είχαμε τρεις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα γύρω από την πρόταση δυσπιστίας, μήπως και παγιωθεί στην κοινή γνώμη το αφήγημα περί του κράτους δικαίου, δίχως να τους ενδιαφέρει εάν πλήττεται το κύρος της χώρας διεθνώς. Μια ζωή, μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον, η Αριστερά δεν υπολόγιζε τίποτα. Αν πραγματικά πίστευαν αυτά που λένε σήμερα, θα τα είχαν καταγγείλει κατά τη διενέργεια των εκλογών. Αλλά δεν θα μπορούσαν εκείνη τη χρονική στιγμή να κάνουν κάτι τέτοιο, διότι θα έρχονταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τα ευρήματα και την έκθεση του ΟΑΣΕ, που πάγια και διαχρονικά, κατατάσσει τις ελληνικές εκλογές, ως «ελεύθερες και δίκαιες». Απλώς, τώρα είναι βολικό το συγκεκριμένο αφήγημα και για αυτό, ξεδιάντροπα το διατυμπανίζουν παντού.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Ντόρα Κουτροκόη: «Θα σταθώ σε μια δήλωσή σας προχθές, όπου είπατε ότι "είναι υπερβολική ίσως η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές" και τα λοιπά. Μια πρόταση, που ενώ προκάλεσε και την αντίδραση τη δική σας -και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- επανέλαβε ο κύριος Κασσελάκης με το άρθρο - παρέμβασή του, στην ΕΦΣΥΝ. Το σχόλιό σας».

Χρήστος Σπίρτζης: «Καλά έκανε και ζητάει εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης. Υπάρχει από τις εξελήξεις των τελευταίων ημερών, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι τα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, συνυπογράφουν την πρόταση μομφής. Άρα οι προτάσεις που έχουν γίνει και από εμένα και από πολλά στελέχη αρκετών κομμάτων του προοδευτικού κόσμου, για στενή συνεργασία, για προγραμματική σύγκληση, για να αντιμετωπιστεί η μονοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη -που έχει μια καθεστωτική αντίληψη, απ' ό,τι παρακολουθούμε- είναι στο τραπέζι».

Ντόρα Κουτροκόη: «Άρα ζητάτε παράλληλες εκλογές; Ευρωεκλογές μαζί με εθνικές εκλογές, κύριε Σπίρτζη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Βεβαίως. Με αυτά που έχουν γίνει κυρία Κουτροκόη, δεν γίνεται η αντιπολίτευση -όχι μόνο η αξιωματική, και όλα τα υπόλοιπα κόμματα- να μη ζητούν εκλογές. Δεν γίνεται να έχουμε τέτοια στάση και πρακτική της κυβέρνησης σε σχέση με τα μεγάλα θέματα της Δημοκρατίας. Δεν γίνεται -»

Ντόρα Κουτροκόη: «Παρότι είναι νωπή λοιπόν η λαϊκή εντολή -να το επαναλάβουμε γιατί είναι σημαντικό- ζητάτε μαζί με τις Ευρωεκλογές, τη διενέργεια των εθνικών εκλογών».

Χρήστος Σπίρτζης: «Βεβαίως. Είχε κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές; Και χωρίς να έχουμε ζητήματα Δημοκρατίας;»

Νίκος Υποφάντης: «Μισό, μισό. Είχαμε ζητήματα μνημονίου τότε, "κωλοτούμπας" τότε, μην ξεχνιόμαστε».

Χρήστος Σπίρτζης: «"Κωλοτούμπα" το λέτε εσείς, κύριε Υποφάντη. Γιατί ξεχνάτε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν εκλογές».

Νίκος Υποφάντης: «Με άλλο διακύβευμα όμως, έτσι;»

Ντόρα Κουτροκόη: «Στο "ΟΧΙ" λέει κύριε Σπίρτζη, σε αυτή την "κωλοτούμπα" αναφέρεται».

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, αλλά έγιναν εκλογές μετά. Δηλαδή αποφάσισε ο ελληνικός λαός, μετά από αυτό που λέτε εσείς "κωλοτούμπα". Σήμερα δεν έχουμε απλά "κωλοτούμπα"-»

Ντόρα Κουτροκόη: «Τι "κωλοτούμπα" έχουμε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Σε πλήθος πολιτικών και εξαγγελιών της κυβέρνησης, δεν έχει τηρηθεί τίποτα, απ' τις εξαγγελίες».

Νίκος Υποφάντης: «Πριν πάμε σε αυτό, το ερώτημα είναι το εξής: είναι τόσο χάλια η Δημοκρατία μας, που χρειαζόμαστε να έχουμε διεθνείς παρατηρητές; Ευρωπαίους παρατηρητές;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, διεθνείς παρατηρητές, δεν χρειαζόμαστε».

Νίκος Υποφάντης: «Έχουμε παρατηρητές. Σε κάθε εκλογές έρχονται ένα ωραίο ταξιδάκι από τον ΟΑΣΕ, έρχονται εδώ, παρακολουθούν, τρώνε τα καναπεδάκια και φεύγουν μια χαρά. Είμαστε τόσο χάλια, ως Δημοκρατία;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν είμαστε τόσο χάλια ως Δημοκρατία».

Νίκος Υποφάντης: «Και γιατί να έχουμε παρατηρητές;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Γιατί έχει πληγεί βάναυσα η Δημοκρατία -για αυτό ζητάμε εκλογές- σε σχέση με πολύ κεντρικά ζητήματα, που αφορούν το κράτος δικαίου -»

Νίκος Υποφάντης: «Πάλι το χαλάμε εδώ. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, κάνει τη δουλειά της».

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν το χαλάμε καθόλου. Το χαλάει η Νέα Δημοκρατία, κύριε Υποφάντη».

Νίκος Υποφάντης: «Ελέγχει την Δικαιοσύνη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ελέγχει την Δικαιοσύνη όταν διαρρέει, όταν διαρρέει-»

Νίκος Υποφάντης: «Η Νέα Δημοκρατία; Είναι βαρύ. Βαρύ.»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι δεν είναι καθόλου βαρύ».

Νίκος Υποφάντης: «Ελέγχει η Νέα Δημοκρατία τη Δικαιοσύνη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όταν διαρρέει τους καταλόγους με τα προσωπικά στοιχεία των ομογενών μας, στο κόμμα της, το υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι βαρύ; Είναι βαρύ ή δεν είναι;»

Ντόρα Κουτροκόη: «Με συγχωρείτε, ελέγχει και την εκλογική διαδικασία, με αυτό που λέτε, κύριε Σπίρτζη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Την επηρεάζει σίγουρα».

Νίκος Υποφάντης: «Την εκλογική διαδικασία;»

Ντόρα Κουτροκόη: «Την εκλογική διαδικασία και το εκλογικό αποτέλεσμα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το εκλογικό αποτέλεσμα».

Δείτε το επίμαχο βίντεο