«Περιμένουμε να βγουν οι κουκούλες. Μόνο τότε θα ολοκληρωθεί η κάθαρση αυτής της ντροπής», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο «Μανιφέστο» μετά την ομολογία του Αλέξη Τσίπρα για τη σκευωρία Novartis, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να προσθέτει ότι «μετά την παραδοχή από τον κ. Τσίπρα για τη σκευωρία που νοσηρά μυαλά έστησαν, από μόνη της η ομολογία αποκαλύπτει την αλήθεια. Μετά απ’ αυτό ο εισαγγελέας μπορεί να επανεξετάσει τις μηνύσεις κατά των ψευδομαρτύρων». Τα δύο θύματα της σκευωρίας που είδαν τα ονόματά τους πρωτοσέλιδα σε μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης επαναλαμβάνουν σήμερα το αυτονόητο αίτημα: Δικαιοσύνη.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Μέσα από μια σκευωρία με τη χρήση δήθεν προστατευόμενων μαρτύρων –τους «Μάξιμο Σαράφη», «Ιωάννη Αναστασίου» (πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη) και «Αικατερίνη Κελέση»–, των οποίων άπαντες γνωρίζουν τα ονόματα, αλλά οι κουκούλες παραμένουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχείρησε να βλάψει πολιτικούς αντιπάλους της αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκάλεσε σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας αλλά και τις οικογένειές τους. Συνολικά δέκα πολιτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, κλήθηκαν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες απολογούμενοι για τα όσα κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες υποστήριζαν.

Οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσαν μηνύσεις έναντι των προστατευόμενων μαρτύρων για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. Ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε επίσης μήνυση και εναντίον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για το στήσιμο μιας «άθλιας σκευωρίας». Τον Μάιο του 2018, μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος και εναντίον των εισαγγελέων Διαφθοράς (Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη) για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis τέθηκαν στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Οπως έγινε γνωστό στις αρχές του 2019, η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», με κατάθεσή της στις 6 Νοεμβρίου 2017, στράφηκε κατά άλλου μάρτυρα και υποστήριξε πως ο «Ιωάννης Αναστασίου» (Νίκος Μανιαδάκης), σύμβουλος –δήθεν– του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, εισέπραττε χρήματα από τη Novartis προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, εν γνώσει του υπουργού. Επιπλέον, η μάρτυρας κατέθεσε ότι η Novartis στήριζε οικονομικά εταιρεία της συζύγου του Μανιαδάκη και ότι ο τελευταίος δωροδοκήθηκε με ποσά των 50.000 και 200.000 ευρώ. Σχετικά με το τελευταίο ποσό, η «Αικατερίνη Κελέση» άλλαξε έπειτα την κατάθεσή της.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έχει επίσης καταθέσει πως ο Νίκος Μανιαδάκης πήρε 120.000 ευρώ από τη Novartis. Παρά τις καταγγελίες αυτές των δύο προστατευόμενων μαρτύρων εναντίον του τρίτου, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ενέταξαν τον Νίκο Μανιαδάκη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κατά παράβαση του νόμου.

Εν τέλει, ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσε μήνυση για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά με την πραγματική ταυτότητά τους, την οποία ο ίδιος γνωρίζει και υποστήριξε ότι πρόκειται για τους Φιλίστορα Δεστεμπασίδη –ο οποίος το 2023 οδηγήθηκε στη φυλακή για απάτη κατά επιχειρηματιών–, στέλεχος της Novartis, και Μαρία Μαραγγέλη, γραμματέα του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Η σκευωρία είχε αρχίσει να ξεσκεπάζεται λίγο νωρίτερα, όταν στις αρχές του 2019 ο Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον πίεζε να πει ότι έδωσε βαλίτσες με χρήματα στον Αδωνι Γεωργίαδη και τον Αντώνη Σαμαρά και τον πίεζε να ομολογήσει ότι είχε πάρει χρήματα ο ίδιος ή πρόσωπα με τα οποία είχε συνεργασθεί, όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Σαμαράς, και να καταθέσει εναντίον τους.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, με δημόσια ανακοίνωση-επιστολή του κατήγγειλε δικονομικές παραβάσεις στις έρευνες για τη Novartis, άσκηση ποινικών διώξεων με γρήγορες διαδικασίες και εμπλοκή στελέχους της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία «Ρασπούτιν» – ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ιωάννη Αγγελή, προσπάθησε να δημιουργήσει σκευωρία εναντίον του με τη βοήθεια φιλικών ΜΜΕ.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ότι η τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επιχείρησε να χειραγωγήσει την έρευνα της υπόθεσης Novartis και τους εισαγγελείς Διαφθοράς και ότι δέχτηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα. Λίγο αργότερα και μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ο Νίκος Μανιαδάκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών για ψευδή καταμήνυση, ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι όσα κατέθεσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς για εμπλοκή Σαλμά στο σκάνδαλο Novartis δεν στηρίζονταν σε αποδείξεις, αλλά πρόσθεσε για να δικαιολογήσει την κατάθεση σε βάρος του πρώην υπουργού ότι πιέστηκε από τους τότε εισαγγελείς που διενεργούσαν την έρευνα για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού.

Σε ό,τι αφορά τον Σαράφη ή αλλιώς Δεστεμπασίδη, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής υποστήριξε ότι τον παγίδευσαν. Οι κατηγορίες πάντως αφορούσαν σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, ταυτόχρονα με τη διάπραξη απατών με τραπεζικά προϊόντα. «Η τωρινή ποινική εμπλοκή μου είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι “θα με γδάρουν” και “θα με κλείσουν φυλακή”», ανέφερε –μεταξύ άλλων– σε ανακοίνωσή του.

Με τις κατηγορίες να έχουν καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και το μόνο που απομένει να είναι η δυσωδία από ένα δήθεν σκάνδαλο που εντέλει ήταν πολιτική σκευωρία, η ομολογία Τσίπρα επιβάλλει να βγουν εδώ και τώρα οι κουκούλες και οι τρεις «μάρτυρες» να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Στο «Μανιφέστο» μιλούν οι Γιάννης Λοβέρδος βουλευτής Β2 Αθηνών με τη ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής Β΄ Πειραιά με τη ΝΔ και Κώστας Καραγκούνης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΔ.

Γιάννης Λοβέρδος: Η ΝΔ αρνείται να τους ακολουθήσει στον χωρίς επιστροφή κατήφορό τους

Ομολογώ ότι αδυνατώ να καταλάβω τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ηλπιζα ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του θα σταματούσε συμπεριφορές που δηλητηριάζουν το πολιτικό σύστημα, τις αξίες και τα πολιτικά ήθη της πατρίδας μας. Η εμετική δήλωση του Νίκου Παππά περί «κυβέρνησης δολοφόνων» και η κυνική παραδοχή του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη ότι ήταν ο συντάκτης του κατάπτυστου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ήθους και πολιτικής που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να τους ακολουθήσει στον χωρίς επιστροφή κατήφορό τους. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ένας μόνο είναι ο εχθρός: τα πραγματικά προβλήματα του λαού και της χώρας!

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Ευτυχώς που το 2019 και το 2023 ο λαός απέτρεψε αυτήν τη δυστοπία

Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει εάν η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδιζε τις εκλογές του 2019. Τι θα συνέβαινε αν το βολικό ψέμα περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία» δεν διερευνάτο μέσα σε ένα ορθό δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά περιβάλλον όπως έγινε το 2019-2020. Σκεφτείτε τι θα είχε επικρατήσει αν ίσχυε το πολακικό δόγμα «να βάλουμε δυο τρεις στη φυλακή γιατί έχουμε κι εκλογές να κάνουμε». Βολεμένος τότε από τις καταστάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός θα οδηγούσε δέκα πολιτικούς αντιπάλους του στη διαπόμπευση. Παράλληλα, θα είχε δημιουργήσει κι ένα μιντιακό τοπίο όπως τον βόλευε, με μόλις τέσσερα κανάλια και δίχως κανέναν αντίλογο. Και φυσικά δεν θα αποκάλυπτε ποτέ όσα αποκάλυψε στο πρόσφατο συνέδριο της «Καθημερινής», θέλοντας να αλλάξει προφίλ, αφού θα έπαιζε χωρίς πολιτικό αντίπαλο. Ευτυχώς ο ελληνικός λαός απέτρεψε αυτήν τη δυστοπία επιλέγοντας το 2019 και το 2023 κάτι διαφορετικό. Μια ευρωπαϊκού προσανατολισμού κυβέρνηση με σεβασμό στα δικαιώματα των αντιπάλων της αλλά και των ΜΜΕ.

Κώστας Καραγκούνης: Προσπάθησαν να εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά τους αντιπάλους τους

Μετά τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η διαχείρισή τους ήταν ατυχής, αποκαλύπτεται περίτρανα στους Ελληνες πολίτες ποια ήταν η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης της πρώτης φορά Αριστεράς. Ηθελαν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, να ελέγξουν τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και γενικά τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά τους αντιπάλους τους. Προσπάθησαν να ποδηγετήσουν τα ΜΜΕ ώστε να τα έχουν πειθήνια όργανά τους και την ίδια στιγμή έστησαν κυνικά μια πλεκτάνη σε δέκα πολιτικά πρόσωπα ώστε να προσπαθήσουν να τους βάλουν φυλακή με μόνο στόχο την πολιτική κυριαρχία τους. Επειδή, όμως, στη χώρα μας και οι θεσμοί λειτουργούν και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος, αυτά τα σχέδια ναυάγησαν. Και μαζί με τα σχέδιά τους ναυαγούν πολιτικά και οι ίδιοι.