Ονόματα πολιτικών, στρατιωτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων έπεσαν στην αρένα της τοξικότητας και για μήνες η πολιτική ζωή χόρεψε στους ρυθμούς των ρυπαρών δικτύων.
ΙΟΥΛΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗ
Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Οι δημοσιογράφοι περιμένουν έξω από το Μαξίμου τους Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχουν πάει να ενημερώσουν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την «υπόθεση» της Novartis. Εξερχόμενος, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, με ύφος και φρασεολογία εισαγγελέα, κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», τονίζοντας ότι στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ’ ευκαιρία αυτής. Μάλιστα προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν γιατί εκτίθενται».
Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε χρόνια και τρεις μήνες, αφενός, για να διαψευστούν με πάταγο αυτές οι δηλώσεις και, αφετέρου, για να δικαιωθούν πλήρως τα 10 πολιτικά πρόσωπα που με τη σκευωρία Novartis κρέμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, μ’ έναν νόμο, μ’ ένα άρθρο, στα μανταλάκια.
Ωμός διασυρμός
Καλοκαίρι 2022. Με αφορμή τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η σκευωρία Novartis Νο2 με το Predator και διάφορες ανεπιβεβαίωτες, μέχρι σήμερα, Predator-λίστες. Ονόματα πολιτικών, στρατιωτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων πέφτουν στην αρένα της τοξικότητας και για μήνες η πολιτική ζωή χορεύει στους ρυθμούς των ρυπαρών δικτύων.
Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλ. Τσίπρα να ποντάρει όλα τα λεφτά του στην υπόθεση για να ρίξει την κυβέρνηση. Μάλιστα δεν διστάζει να εμπλέξει στο σχέδιό του ακόμη και ηγετικά στελέχη κάποιων αποκαλούμενων Ανεξάρτητων Αρχών. Οσο περνούν οι μέρες και στοιχεία δεν προσκομίζονται στη δημόσια σφαίρα τόσο αποδυναμώνεται το αφήγημα των «υποκλοπών» που δήθεν έγιναν από το Μαξίμου...
Οι πολίτες αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι αυτή η ιστορία θυμίζει σε πολλά τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην ορίτζιναλ σκευωρία της Novartis. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να «αγοράσουν», πέντε χρόνια μετά τη σκευωρία Novartis, την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα σκευωρία. Ομως στην Κουμουνδούρου δεν πτοούνται. Συνεχίζουν να τζογάρουν αγρίως με τις Predator-λίστες και όπου πάει. Σημειώνεται ότι αυτή η ζοφερή ιστορία ερευνάται από την πρώτη στιγμή από τη Δικαιοσύνη.
Ποια συγγνώμη;
Για την ιστορία, τη Δευτέρα 29 Μαΐου έκλεισε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το σκέλος του αποκαλούμενου «σκανδάλου Novartis» που αφορά τα στελέχη της εταιρείας που είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και γιατρών. Φυσικά ούτε λόγος για συγγνώμη από τους εμπνευστές της σκευωρίας στα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατακρεουργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά του ΜΜΕ.
Με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 764/2023, το οποίο εκδόθηκε επτά και πλέον χρόνια από την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, οι δικαστές του Συμβουλίου αποφαίνονται ότι το τότε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού τμήματος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους, στελέχη της μητρικής Novartis, δεν τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά στα 10 πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι» κι έτσι διατάσσουν την απαλλαγή τους αφού αποφαίνονται ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση των πράξεων που τους αποδόθηκαν και αφορούσαν τις καταγγελίες δωροδοκίας των:
1 Αντωνίου Σαμαρά, που διετέλεσε πρωθυπουργός από 20-6-2012 έως 6-1-2015.
2 Παναγιώτη Πικραμένου, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός από 16-5-2012 έως 20-6-2012.
3 Ανδρέα Λυκουρέντζου, που διετέλεσε υπουργός Υγείας από 21-6-2012 έως 25-6-2013.
4 Μάριου Σαλμά, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας από 22-6-2012 έως 23-6-2013.
5 Ιωάννη Στουρνάρα, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από 5-7-2012 έως 10-6-2014.
6 Ευάγγελου Βενιζέλου, που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας από 7-10-2009 έως 17-6-2011, υπουργός Οικονομικών από 17-6-2011 έως 21-3-2012 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από 25-6-2013 έως 25-1-2015.
7 Γεωργίου Κουτρουμάνη, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ακολούθως υπουργός στο ίδιο υπουργείο από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012.
8 Αδώνιδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδη, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 25-6-2013 έως 10-6-2014.
9 Δημητρίου Αβραμόπουλου, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 15-2-2006 έως 7-10-2009.
10 Ανδρέα Λοβέρδου, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 7-9-2010 έως 17-5-2012.
Την ίδια ώρα ωστόσο, γιατροί που ελέγχθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία είναι αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς φαίνεται να έλαβαν χρήματα για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας.