Με βούλευμα, το οποίο εκδόθηκε επτά και πλέον χρόνια από την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφαίνονται ότι το τότε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους, στελέχη της μητρικής Novartis, δεν τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι». Στο υπ’ αριθμ. 764/2023 βούλευμα, οι δικαστές διατάσσουν την απαλλαγή των κατηγορουμένων διότι δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση των πράξεων που τους αποδόθηκαν και αφορούσαν καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων για περιπτώσεις δωροδοκίας τέως πρωθυπουργών και υπουργών κατά τα έτη 2012-2015.
Στο ίδιο βούλευμα αναφέρεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάσσονται και για το αδίκημα της δωροδοκίας μη πολιτικών προσώπων, καθώς με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα (2019) υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα και πλέον έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας. Ο νομικός κόσμος και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο υποβιβασμός της δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία βδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2019, θα δημιουργήσει δικονομικά κωλύματα σε μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται σε ποινική διερεύνηση, αλλά και διεθνή κατακραυγή σε βάρος της χώρας. Οπως είχε προβλεφθεί, μετά την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε τη χώρα μας υπό επιτήρηση, ως χώρα που ευνοεί τη διαφθορά. Μια διαδικασία που τερματίστηκε μετά τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με τον Ν. 4637/2019 και την υιοθέτηση τεσσάρων επιπλέον συστάσεων της GRECO σχετικά με την ενεργητική δωροδοκία στον Ν. 4855/2021.
Το ΕΑΜ και ο καθηγητής Μαραντζίδης
Σε πολλές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά την ομιλία του Τσίπρα συνήθιζε να ακούγεται ο λεγόμενος «ύμνος του ΕΑΜ», ένα τραγούδι δηλαδή που «πάτησε» πάνω στη μουσική του γνωστού ρωσικού τραγουδιού «Katyusha», σε στίχους που έγραψε ο συγγραφέας Βασίλης Ρώτας. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και τη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για απόπειρα αναβίωσης εμφυλιοπολεμικού και διχαστικού κλίματος (Βουλή, 7.2.2023). O Αλέξης Τσίπρας είχε υπεραμυνθεί της επιλογής του, λέγοντας ότι «το ΕΑΜ είναι κομμάτι της εθνικής αντίστασης και συνεπώς δεν είναι κάτι που πρέπει μας διχάζει». Πάντως το κόμμα που βάζει στις συγκεντρώσεις του τον ύμνο του ΕΑΜ είναι κάπως ανακόλουθο να βάζει υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού τον Νίκο Μαραντζίδη, αυτόν δηλαδή που έγραψε τον πρόλογο στο εξαιρετικό βιβλίο του Σάκη Μουμτζή για την κόκκινη βία του εμφυλίου («Η κόκκινη βία 1947 - 1950, Ενοχες σιωπές, Αριστεροί μύθοι», εκδ. Επίκεντρο).
«Πράσινη» προχειρότητα
Τη Δευτέρα το βράδυ, η κυρία Ελένη Χρονοπούλου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ με θέμα τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κυρία Χρονοπούλου επιχείρησε να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως θα μειωθούν διάφοροι φόροι και θα φορολογηθούν μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο βρέθηκε να ερωτάται για περισσότερες λεπτομέρειες. Απαντώντας είπε μεταξύ άλλων πως «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους». Εκανε και ένα προφανές σαρδάμ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τη φορολόγηση στη μεσαία τάξη». Ως εδώ καλά. Την επομένη το πρωί ήταν στον ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αοριστίες σε εμφανή αμηχανία. Μάλιστα, ερωτώμενη για το ποιες είναι οι «μεγάλες επιχειρήσεις» που θα φορολογηθούν, εξεμάνη λέγοντας «όχι δεν θα σας πω, γιατί να σας πω;». Είναι λογικό πάντως η προφανής προχειρότητα της σύνταξης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να υποστηριχθεί δημοσίως.
Κι όμως, την ξαναπάτησαν
Η ασχετοσύνη και η έπαρση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν και αυτά καθοριστικό ρόλο στην εκλογική πανωλεθρία της 21ης Μαΐου. Οπότε είναι αναμενόμενο –αν και κατάφωρα αντιδημοκρατικό– να αποφασίσουν ότι η καλύτερη λύση είναι να βγάζουν καθημερινά 4-5 διαβασμένους υποψηφίους βουλευτές στα κανάλια για να επικοινωνούν το πρόγραμμα του κόμματος στην κοινωνία και τον ψηφοφόρο. Τι δεν υπολόγισαν; Οτι, παρά το γεγονός ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθεί με λίστα, ο νόμος (άρθρο 12 Ν. 3023/2012) θέτει περιορισμούς στις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών. Μάλιστα, τη Δευτέρα το μεσημέρι, το ΕΣΡ εξέδωσε τις πάγιες οδηγίες του, όπως συνηθίζει στην έναρξη κάθε προεκλογικής περιόδου, με τις οποίες υπενθυμίζει τις σχετικές διατάξεις.
Βωβός κινηματογράφος
Περί την 6η απογευματινή της Δευτέρας η εφημερίδα «Αυγή» αναρτά στο Twitter «πλάνα χωρίς ήχο από τη συνεδρίαση της πρώτης Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ». Σκυθρωπά πρόσωπα, παριστάμενα εξ ανάγκης σε έναν χώρο, άκουγαν κάποιον να μονολογεί και (μάλλον) να αναλύει τα αίτια της πανωλεθρίας των εκλογών. Δεν γνωρίζω το λόγο που το επίσημο όργανο του κόμματος προέβη σε μια τέτοια κίνηση που τελικά μόνο γέλιο έβγαζε. Μάλλον ήταν κάποιου είδους προειδοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνονται τελευταίως από την Κουμουνδούρου. Το σίγουρο είναι πάντως ότι μετά από περίπου μία ώρα η συγκεκριμένη ανάρτηση εξαφανίστηκε – όπως θυμίζουμε εξαφανίστηκε προχθές η ανάρτηση για τη δήθεν «νεκρή Μαρία» του Εβρου.