Κλείνει με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το σκέλος της σκευωρίας της Novartis που αφορά τα στελέχη της εταιρείας που είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και γιατρών. Ωστόσο, αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες είναι γιατροί που ελέγχθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς φέρεται να έλαβαν χρήματα για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας.
Με το βούλευμα, που εκδόθηκε επτά χρόνια μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών, οι δικαστές του Συμβουλίου αποφαίνονται ότι το τότε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού τμήματος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους, στελέχη της μητρικής Novartis, δεν τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ' αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι».
Υπενθυμίζεται ότι τα πολιτικά πρόσωπα που έπεσαν θύματα της σκευωρίας είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Απαλλαγή και για τη δωροδοκία μη πολιτικών προσώπων
Στο ίδιο βούλευμα αναφέρεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι από την πλευρά της εταιρείας απαλλάσσονται και για το αδίκημα της δωροδοκίας μη πολιτικών προσώπων καθώς με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πρόκειται για πλημμέλημα που έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Ωστόσο, για το σκέλος που αφορά γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί για να προωθούν προϊόντα της εταιρείας, ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων κατά 15 γιατρών για τους οποίους προκύπτουν στοιχεία από την έρευνα που διενεργείται. Η Οικονομική Εισαγγελία ερευνά και άλλους γιατρούς που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.