Αν εξαιρέσει κανείς τις ζημιές στο εσωτερικό της «ΟΠΑΠ Αρένα», ο τελικός του Europa Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα ήταν όχι μόνο μεγαλειώδης, αλλά και υποδειγματικός. Παρά την ένταση του σχεδιασμού των μέτρων και την ανησυχία των υψηλόβαθμων κλιμακίων της Κατεχάκη, η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε, για μία ακόμα φορά, το γνωστό ρητό «όταν θέλει μπορεί». Η ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, σήκωσε αυτήν την περίοδο το δικό της κύπελλο. Δύο στα δύο. Και τα δύο στο χώρο των γηπέδων υπό όλες τις έννοιες. Και στην υπόθεση Λυγγερίδη και στη διεξαγωγή του προχθεσινού τελικού.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Περίπου 30.000 άνθρωποι, Ελληνες και Ιταλοί, μετακινήθηκαν μαζικά και συντονισμένα προς και από το γήπεδο της ΑΕΚ, από όλα τα σημεία της Αττικής, με άνεση και ασφάλεια. Το ίδιο ίσχυσε και για τους κατοίκους των όμορων με το γήπεδο περιοχών, καθώς η «ΟΠΑΠ Αρένα» μπορεί να αποτελεί κόσμημα για ολόκληρη τη χώρα, αλλά από την άποψη της ασφάλειας έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: Βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της Νέας Φιλαδέλφειας, γεγονός το οποίο υπό συνθήκες όπως οι προχθεσινές μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Περίπου 7.000 Ιταλοί και 22.000-23.000 Ελληνες πήγαν και έφυγαν από το γήπεδο με ασφάλεια. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Και το κέρδισε σε πολύ κοντινή χρονική απόσταση από την ασύγκριτη επιτυχία της στην υπόθεση της εξιχνίασης της ειδεχθούς δολοφονίας του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Επί της πολιτικής ουσίας, και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για προσωπική επιτυχία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έπειτα από την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλάκιου για πέμπτη φορά στην πολιτική σταδιοδρομία του, είχε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, μεταξύ αυτών και την εξιχνίαση της υπόθεσης Λυγγερίδη.
Στρατηγική τοποθέτηση
Η επιτυχία των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον προχθεσινό τελικό ήταν εμφανής και πολυδιάστατη. Παρά το μεγάλο πλήθος οπαδών και την ένταση που συχνά συνοδεύει τέτοιες διοργανώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν τη δημιουργία επεισοδίων. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της στρατηγικής τοποθέτησης αστυνομικών δυνάμεων σε κρίσιμα σημεία, σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί.
Είχαν προηγηθεί τρεις διευρυμένες συσκέψεις υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα τον ακριβή σχεδιασμό των μέτρων. Πέντε ζώνες ελέγχου, επίγεια και εναέρια μέσα παρακολούθησης, συνεργασία με την UEFA και τις ιταλικές αρχές ασφαλείας σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και διαρκούς αλληλοενημέρωσης, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους και στα σημεία συγκέντρωσης και μεταφοράς των οπαδών στο γήπεδο. Αυτά ήταν μερικά από τα μέτρα που κατέστησαν την ΕΛ.ΑΣ. μία από τις νικήτριες του προχθεσινού τελικού.
Συνολικά, η επιτυχία των αστυνομικών μέτρων κατά τη διάρκεια του τελικού μεταξύ των «ερυθρολεύκων» του Πειραιά και της ιταλικής ομάδας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την οργάνωση και τη διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας. Η συνεργασία, η προνοητικότητα και η επαγγελματική προσέγγιση των αρχών αποδεικνύουν ότι, με σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή, είναι δυνατή η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες.