Η ΕΛΑΣ συνεχίζει τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις,οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με τρεις βασικές κατευθύνσεις, την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα, από 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν 1.072 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες: ελέγχθηκαν 105.881 άτομα, προσήχθησαν 4.738 και συνελήφθησαν1.764.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 281 κλοπές - διαρρήξεις, 35 απάτες, 53 κλοπές τροχοφόρων, 29 ληστείες, 15 απάτες με υπολογιστή καθώς και 603 υποθέσεις περί όπλων και 318 περί ναρκωτικών.

Κατά το ίδιο διάστημα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 876 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της 'Αμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 70 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 488 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 319 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 10 θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως "safe houses", για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

• 6.500 έλεγχοι ατόμων,

• 328 προσαγωγές,

• 120 συλλήψεις, ενώ

• βεβαιώθηκαν 234 παραβάσεις.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 129.976 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 32.187 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

• 9.391 για παράνομες σταθμεύσεις,

• 7.459 για υπερβολική ταχύτητα,

• 2.050 για μη χρήση κράνους,

• 1.723 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

• 1.110 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 790 για ΚΤΕΟ,

• 640 για μέθη και

• 356 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.»