Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σια Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του εξοπλιστικού πακέτου με τα F-35 και το λοιπό αμυντικό υλικό, η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι η Νέα Αριστερά έχει κάνει δήλωση και έχει ζητήσει να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας άμεσα και να προσέλθει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να παράσχει ενημέρωση στα κόμματα. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σπιράλ εξοπλισμών, στο οποίο η Νέα Αριστερά είναι κατά, το οποίο το έδειξε και με την ψήφο της, καθώς οι βουλευτές της καταψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν φτάνουν σε καμία δημοσκόπηση το 3%.

Η ιδεοληπτική προσέγγιση της Νέας Αριστεράς στα θέματα Εθνικής Άμυνας -από την οποία πάσχει προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι τουλάχιστον αστεία, καθώς το αφήγημα είναι λίγο-πολύ «πανηγύριζε ο Μητσοτάκης ότι έκοψε τα F-16 στην Τουρκία, αλλά τελικά τους τα πουλάνε» και «βρισκόμαστε σε μια κούρσα -ή σπιράλ, εν προκειμένω- εξοπλισμών, γιατί έτσι θέλουν οι πολεμικές (sic) βιομηχανίες των ΗΠΑ», με ολίγη γαρνιτούρα περί του δωρεάν παραχωρηθέντος υλικού «δεν μας δίνεται τίποτα δωρεάν, είναι αυτά που έχουμε δώσει στην Ουκρανία».

Κατ' αρχάς τα F-16 είχαν όντως «κοπεί» και ακόμη και σήμερα υπάρχει η πιθανότητα να μην δοθούν στην Τουρκία. Το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να τα πάρει τελικά η Τουρκία, δεν οφείλεται σε αστοχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σε μια αλλαγή που αφορά πολύ μεγαλύτερους παίχτες στην παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα»: την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προκειμένου να ανακοπεί η ρωσική απειλή. Πρώτα υποχρεώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μετά πήρε το «πράσινο φώς» από τον Λευκό Οίκο - το οποίο δεν μεταφράζεται αυτομάτως και σε «πράσινο φώς» από το Κονγκρέσο.

Το μεγαλύτερο όμως «φάουλ», είναι το αφήγημα ότι «βρισκόμαστε σε κούρσα εξοπλισμών, επειδή το θέλουν οι αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, προκειμένου να βγάζουν λεφτά», καθώς έτσι ξεπλένεται η τουρκική επιθετικότητα. Το πρόβλημα δεν έγκειται στους εξοπλισμούς, ούτε στην ανανέωσή τους. Όλες οι χώρες του κόσμου εξοπλίζονται στρατιωτικά και ανανεώνουν όλο τους το πολεμικό υλικό. Το πρόβλημα είναι ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι ανανεώσεις, ο οποίος εξαρτάται απόλυτα από τα κράτη με τα οποία γειτνειάζει η χώρα. Εμείς, έχουμε την ατυχία να έχουμε την Τουρκία και όχι το Λουξεμβούργο για γείτονες. Αν οι γείτονές μας ήταν βορειοευρωπαϊκά κράτη, δεν θα είχαμε ουδεμία ανάγκη για εξοπλισμούς.

Το πρόβλημα λοιπόν, είναι η Τουρκία, όχι οι «πολεμικές βιομηχανίες». Διότι ακόμη και στο σενάριο που οι ΝΑΤΟϊκές χώρες δεν τους πουλούσαν απολύτως τίποτα σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών, η Τουρκία πολύ απλά θα πήγαινε να προμηθευτεί από την Ρωσία και την Κίνα και άρα θα ήταν εξ ορισμού εκτός ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αλλά φευ, έως εκεί φτάνει η Αριστερή γεωπολιτική ανάλυση, δεν περιμένουμε δα και τίποτα καλλιγραφίες. Στο καλό σενάριο δηλαδή...

Τέλος, το ψεκασμένο σενάριο το οποίο θέλει την Ελλάδα να παίρνει δωρεάν εξοπλισμό, ο οποίος απαρτίζεται από αεροπλάνα, πλοία, τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά κλπ, ως αντάλλαγμα σε κάποια καλάσνικοφ και κάποια βλήματα που στείλαμε ως βοήθεια στην Ουκρανία, μάλλον τους «πιάσαμε κότσους», τους Αμερικάνους.

Η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Δημήτρης Τάκης: «Η Νέα Αριστερά, πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, δηλαδή στην απόκτηση των 40 F-35 και του υπόλοιπου αμυντικού υλικού, που θα πάρουμε δωρεάν από τις ΗΠΑ;»

Σία Αναγνωστοπούλου: «Εμείς κάναμε δήλωση ήδη εχθές και έχουμε ζητήσει και από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, να συνεδριάσει άμεσα και να έρθει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και να ενημερώσει. Έχουμε μπει εδώ και πολλά χρόνια σε ένα σπιράλ εξοπλισμών-»  

Δημήτρης Τάκης: «Είστε υπέρ, ή κατά; Πέρα από την ενημέρωση που θα γίνει, μια πρώτη τοποθέτηση λέω, είστε υπέρ ή κατά;»

Σία Αναγνωστοπούλου: «Εναντίον του σπιράλ εξοπλισμών, είμαστε με όλους τους τρόπους. Το δείξαμε και με την ψήφο μας, με την καταψήφιση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό».

Δημήτρης Τάκης: «Άρα, να μην τα πάρουμε λέτε».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Μου κάνετε μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα "ναι" ή ένα "όχι"».

Δημήτρης Τάκης: «Επειδή λέτε ότι είστε εναντίον, για αυτό το λέω».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Όταν εμείς (πήραμε) τα F-35 και έτσι, πανηγύριζε και θριαμβολογούσε ο Πρωθυπουργός, έκανε και ομιλία στο Κονγκρέσο, υποτίεθεται ότι η Τουρκία δεν θα έπαιρνε και δεν θα αναβάθμιζε τα F-16, έτσι δεν ήτανε;» 

Δημήτρης Τάκης: «Η Τουρκία θα έπαιρνε 100 F-35 και την "πέταξαν έξω" λόγω των S-400».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Ναι, λόγω των S-400, αυτό είχε γίνει πριν. Με τα F-16 υπήρχε πάντα και η θριαμβολογία από τη δική μας τη μεριά - θυμόμαστε τον Μενέντεζ και την ομιλία του Πρωθυπουργού του ίδιου. Και μέχρι τελευταία ξέραμε, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη και έχει κερδίσει να μην πάρει η Τουρκία τα F-16 και να μην αναβαθμιστούν. Τώρα τι έχουμε; Δίνουν οι ΗΠΑ τα F-35 στην Ελλάδα και συγχρόνως δίνουν τα F-16 στην Τουρκία. Μπαίνουμε δηλαδή σε άλλο ένα σπιράλ, το οποίο αυτό σπιράλ, πώς μεταφράζεται; Σε 8,2 δις για την Ελλάδα, που ανεβάζει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες, σε 20 δις και πλέον. Μπορούμε να σκεφτούμε τι γίνεται με τους εξοπλισμούς και πού θα πάει αυτό το πράγμα; (...) Αυτό το σπιράλ εξοπλισμών που θέλουν οι πολεμικές βιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών - και δεν μας δίνεται τίποτα δωρεάν, είναι αυτά που έχουμε δώσει στην Ουκρανία».