Σε περιδίνηση μπαίνει η Νέα Αριστερά, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει σε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της επιβίωσής της. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε προ ολίγου κατάληξε σε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της θέσης του προέδρου, Αλέξη Χαρίτση και του Γραμματέα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των συνεργασιών παραπέμφθηκαν για το συνέδριο.
Απόφαση με αστερίσκους
Επί της ουσίας, έγινε δεκτή με σχετική πλειοψηφία η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για προσπάθεια συγκρότησης λαϊκού μετώπου, αλλά με αστερίσκους. Ο συμβιβασμός αποτυπώθηκε στο κείμενο που τέθηκε σε ψηφοφορία, όπου αναφέρεται ότι η συγκρότηση λαϊκού μετώπου δεν θα γίνει βεβιασμένα και εταίρος δεν μπορεί να είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια ελαφρά μετατόπιση από την θέση που εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υπεραμυνόταν της αυτόνομης πορείας του κόμματος, παρά την δημοσκοπική καταπόντιση.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου
Καταλυτικό ρόλο στην συμβιβαστική λύση μεταξύ των δυο απόψεων έπαιξε η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή από το σώμα και αναφέρει ότι "αν από τις συνομιλίες και τις επαφές που λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα προκύψει μόνο συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρόκειται για εξέλιξη που δεν θα συνιστά θετικό βήμα". Νωρίτερα, ο ίδιος επικαλέστηκε και την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη ως ανασταλτικό παράγοντα για άμεση συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προς το συνέδριο
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία σε σύνολο 143 εκ των οποίων 80 τάχθηκαν υπέρ και 57 κατά στην πρόταση για συγκρότηση λαϊκού μετώπου. Πάντως, η τελική κρίση φαίνεται να παραπέμπεται στο συνέδριο, όπου εκεί θα γίνει διεξοδική συζήτηση για ενδεχόμενη κοινοβουλευτική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου.