Ένα θρίλερ στη Νέα Αριστερά, δυσανάλογο του πολιτικού βεληνεκούς του κόμματος, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Χαρίτσης σκόπευε να προχωρήσει σε παραίτηση μετά την κατάληξη που είχε η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Οργάνου, όπου μειοψήφησε η εισήγησή του για τα επόμενα βήματα του κόμματος.
Τα σενάρια που διακινήθηκαν έσπευσαν να διαψεύσουν αμέσως στενοί του συνεργάτες, αλλά το παρασκήνιο είναι έντονο. Κάποιοι θεωρούν ότι η πρόθεση υπάρχει και η «διαρροή» έγινε για να μετρηθούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ υπάρχει και μια ακόμη άποψη που αναφέρει ότι έχει ήδη προαποφασιστεί η αποχώρηση και η μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κλίνει και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πάντως οι γνώστες των πραγμάτων στον συγκεκριμένο χώρο εκτιμούν ότι επτά-οκτώ βουλευτές της Νέας Αριστεράς θα μετακομίσουν στην Κουμουνδούρου, όχι ομαδικά αλλά κατά μόνας.
Το κλίμα ήταν βαρύ από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όταν ο Αλέξης Χαρίτσης –αν και πρόεδρος– μειοψήφησε απέναντι στη γραμμή των Τσακαλώτου, Σακελλαρίδη, Φίλη, Σκουρλέτη και Αναγνωστοπούλου.
Ο κ. Χαρίτσης τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έναντι της σκληρής γραμμής των υπολοίπων. Κατά το παρελθόν ο κ. Χαρίτσης είχε υπονοήσει ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος μειοψηφίας και έτσι ο χρόνος μάλλον μετρά αντίστροφα για την αναζήτηση νέας ηγεσίας στο κόμμα του 1%, με φαβορί να προβάλλουν οι κ. Σακελλαρίδης και Τσακαλώτος.
Από την άλλη πλευρά, οι διεργασίες είναι έντονες για το τι τελικά θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι για την ώρα μετράει αντιδράσεις και συμμαχίες. Στην περίπτωση που προχωρήσει στην πολιτική του κίνηση ο πρώην πρωθυπουργός, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα «απορροφήσει» ολοκληρωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα πάντως που είναι συνομιλητές της πλευράς Τσίπρα θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα κάνει πολιτική κίνηση.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα είναι φειδωλός στις παρεμβάσεις του μέχρι το συνέδριο του Ιουνίου, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα παραστεί σ’ αυτό, δεδομένου ότι παραμένει βουλευτής του κόμματος.