Σε βαθύ διχασμο βρίσκεται η Νέα Αριστερά, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή με κύριο θέμα το μέλλον του κόμματος και τις ενδεχόμενες συνεργασίες. Ομάδα στελεχών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αντιδρούν έντονα με την τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση ότι η Νέα Αριστερά πρέπει να αναζητήσει άμεσα για συνεργασίες με άλλα κόμματα και πρώτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την τοποθέτηση του έκανε λόγο για την ανάγκη ενός λαϊκου μετωπου με προοδευτικά κόμματα, εννοώντας σίγουρα τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα και έναν οδικό χάρτη για συμφωνία. Μεταξύ άλλων προτείνει κοινές εκδηλώσεις και συζητήσεις με άλλα κόμματα, κοινές δράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, δημόσια συζήτηση για το μέλλον των συνεργασιών, κοινές κινητοποιήσεις και δράσεις για την...ειρήνη, τα γνωστά δηλαδή που λέει η Αριστερά χωρίς να σημαίνουν τίποτα. «Δεν μπορώ να προκαταβάλω την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος. Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε την πορεία, να συζητάμε, να αναδιαμορφώνουμε την τακτική» σημείωσε σχετικά ο Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας πως «μέσα από τον διάλογο και την κοινή κινητοποίηση, τη δυναμική που θα αναπτύξει, θα αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο καταστατικά θέλει να είναι: Μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα στη διαφορά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Σφοδρές αντιδράσεις 


Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης διευκρίνισε ότι η πρόσκληση αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με μπροστάρηδες τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα με χαμηλή διείσδυση στην κοινωνία, εκφυλιστικά φαινόμενα και με θέσεις που δεν ταιριάζουν στην Νέα Αριστερά, οπότε διαφώνισε με την προοπτική μιας άμεσης συνεργασίας μαζί του. Όπως είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα με χαμηλή διείσδυση στο εκλογικό σώμα, αποκομμένο από την κοινωνία και έναν πολιτικό λόγο που ακροβατεί ανάμεσα σε μία αριστερή ρητορική και μία πολιτική γραμμή του μέσου όρου, προσπαθώντας να ικανοποιήσει όλα τα δυνητικά εκλογικά ακροατήρια. Οι θέσεις του κόμματος για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, η αφωνία του στην ανάγκη φορολόγησης των πλουσίων και της ανάγκης επανάκτησης από το δημόσιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας πιστοποιούν τη ραγδαία μετεξέλιξη του μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2023. Η εκφυλιστική περίοδος που ακολούθησε τον έχει βυθίσει σε μία βαθιά απαξίωση, που ούτε προσπαθεί να την ερμηνεύσει ούτε επιθυμεί να κάνει την αυτοκριτική του. (...) Δεν μας αφορά σε αυτή τη φάση η δέσμευση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις. Μας αφορά η προγραμματική συζήτηση στο χώρο της Αριστεράς και το πώς θα ξεκολλήσει αυτή από την ανυποληψία».

Στην τοποθέτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη φαίνεται να συντάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρεί ότι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανένα όφελος και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα τέτοιο σενάριο. Την πλευρά του Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο, πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του και δήλωσε θετική τόσο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα στο κόμμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και η ένταση είναι μεγάλη, καθώς φαίνεται ότι η Νέα Αριστερά οδεύει προς διάσπαση, αφού άλλοι θέλουν να επιστρέψουν ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αλλοι προτιμούν αυτόνομη πορεία. Και οι συλλογικές αποφάσεις δεν έχουν κανένα νόημα πλέον, καθώς πολλοί δηλώνουν ότι θα πράξουν αυτό που πιστεύουν, ανεξαρτήτως της απόφασης του κόμματος.