Ο ΣΥΡΙΖΑ, 30 ημέρες πριν από τις ευρωκλογές,παρουσιάζει σημάδια μιας νέας εσωστρέφειας με στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται να αντιδρούν στις τακτικές που εφαρμόζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Το άδειασμα του προέδρου από στελέχη της Κουμουνδούρου, με αφορμή τη δήλωση για υπουργούς «που σκοτώνουν παιδιά», ήταν σαφές. Κερασάκι στην τούρτα όμως αποτέλεσε η νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και τα καρφιά με στόχο τον διάδοχό του.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο EuroJam 2024 που διοργανώνει η οργάνωση «Tu was Fur Europa», εμφανίσθηκε να κάνει αναφορές στις λύσεις που αφορούν τα αναχώματα στην αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς και να τονίζει με το βλέμμα στην Ελλάδα και κυρίως στην Κουμουνδούρου ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική, ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών».
Αναφορά που φωτογραφίζει την Κουμουνδούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, κυρίως όμως τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος που τον διαδέχθηκε και ο οποίος έχει μετατρέψει τα σόσιαλ μίντια και τις σέλφι σε κεντρικό πολιτικό αφήγημα, αποφεύγοντας την παραγωγή πολιτικής και τη χάραξη συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής γραμμής.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ήρθε να προστεθεί στο ηχηρό άδειασμα του Στέφανου Κασσελάκη από στελέχη σχετικά με τα όσα είπε για υπουργούς «που σκοτώνουν παιδιά». Μάλιστα μετά τους Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Βασιλειάδη, ήρθε και ο Γιώργος Τσίπρας να δηλώσει πως ο ίδιος δεν θα έκανε αυτήν τη δήλωση. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε χωρισμένος στα δύο αφού δεν έλειψαν και αυτοί που τάχθηκαν υπέρ του προέδρου του κόμματος επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα όσα είπε.
Από κοντά και το νέο στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που προχώρησε σε μια παρομοίωση η οποία προκάλεσε ερωτήματα και αρνητικές εντυπώσεις αφού υποστήριξε πως το ''σκοτώνουν'' χρησιμοποιείται είτε θετικά είτε αρνητικά φέρνοντας ως παράδειγμα τα παιδιά που λένε ότι «αυτό το παγωτό σκοτώνει».
Το θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη. Άλλωστε τα στελέχη του έχουν ανεχθεί κι άλλα. Έχουν ανεχθεί και στηρίξει μέχρι και τον Παύλο Πολάκη, αν και τελικά αποδεικνύεται πως ο πρόεδρος του κόμματος υιοθετεί ακόμη πιο ακραία ρητορική. Και, αν μη τι άλλο, ο Πολάκης δεν ήταν και πρόεδρος ενώ σήμερα εμφανίζεται να τηρεί αποστάσεις και να στέλνει μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος εκτιμώντας ότι επιχειρείται διεμβολισμός στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα από τον ξάδελφό του, Βασίλη Κασσελάκη.
Το θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και μια μικρή ομάδα καθορίζουν όχι απλώς την προεκλογική τακτική, αλλά επιχειρούν την αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος. Τα περί πατριωτικής Αριστεράς, τα περί ΝΑΤΟ και ιερής συμμαχίας, τα περί θρησκείας και άλλα πολλά έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα υποστήριζαν επί σειρά δεκαετιών. Και ναι μεν ως κυβέρνηση τα υιοθέτησαν αλλά πάντα με τη δικαιολογία ότι το κάνουν… αναγκαστικά.
Την ίδια στιγμή, τα περί Δημοκρατικού Μετώπου που θέτει ο Διονύσης Τεμπονέρας και οι αναφορές σε συνεργασίες προκαλούν αντιδράσεις στελεχών που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και των τρολ που αναλαμβάνουν να αποδομούν και να στοχοποιούν τους… αντιρρησίες.
Όλα δείχνουν ότι η επομένη των εκλογών θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα περιδίνηση εσωστρέφειας όσο και αν ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζει πως έχει λάβει εντολή να οδηγήσει το κόμμα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές