«Οι στίχοι και η τέχνη μου δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία» δήλωσε ο Πάνος Βλάχος μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το «μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε», υποστηρίζοντας πως το χιούμορ και η σάτιρα δεν γεννούν βία.

Δηλαδή η απάντηση του Πάνου Βλάχου είναι πως δεν γεννούν βία όταν προτρέπουν αυτούς που ακούν τους στίχους να βάλουν σε έναν σάκο δύο ανθρώπους. Απλά είναι χιούμορ. Και σάτιρα. Οπότε αν είσαι «καλλιτέχνης» και έχεις την τέχνη «σου» μπορείς να λες και να κάνεις ό,τι θέλεις.

Κατ' επέκταση και οι τράπερ που προκαλούν, που ζητούν να δέρνουν τις γυναίκες, να σκοτώνουν να βιάζουν, δηλώνοντας καλλιτέχνες έχουν και αυτοί το ίδιο άλλοθι που ο Πάνος Βλάχος επικαλείται. Το ίδιο ίσως με αυτό της Τάνιας Τσανακλίδου, η οποία το 2020 καλούσε τους πολίτες να εξεγερθούν και το 2023 καλούσε τους συγκεντρωμένους σε μια δήθεν εκδήλωση για τους καλλιτέχνες και την απαίτηση εξίσωσης κάποιων πτυχίων και απολυτηρίων λυκείων με πανεπιστημιακά πτυχία να τους φάνε.

Βέβαια, η Τάνια Τσανακλίδου τον προηγούμενο μήνα χαρακτήρισε ανόητους όσους καταφέρθηκαν εναντίον της και σημείωσε «δεν βλέπουν μία ηλικιωμένη γυναίκα…», δίνοντας ουσιαστικά και τον τόνο της υπερασπιστικής γραμμής της.

Από την άλλη, ο Πάνος Βλάχος, που πρόσφατα επιτέθηκε στους δημοσιογράφους, επέλεξε την ειρωνεία και την απαίτηση να σεβαστούν την… τέχνη του. Και τη σάτιρα που νομίζει πως εκφράζει.

Το πρόβλημα τελικά με κάποιους καλλιτέχνες είναι η ανάγκη να δώσουν διαπιστευτήρια. Σε έναν χώρο που κινούνται και που ουσιαστικά τους στηρίζει. Σε ένα κοινό που θα δώσει ένα ποσό για να πάει σε μια παράσταση υποτίθεται σατιρική. Και που θα ζητωκραυγάσει όταν θα ακούσει για σάκους και για το περιεχόμενό τους.

Η ουσία είναι αυτή που σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αν κάποιος από αυτούς το πάρει ως προτροπή τι θα γίνει; Πού ξεκινάει η τέχνη και πού τελειώνει η προτροπή στη βία; Ειδικά τέτοιου περιεχομένου.

Ο Πάνος Βλάχος είχε δηλώσει μετά την… περιπέτεια στις ΗΠΑ ότι «κατάλαβα πως δεν είμαι το κέντρο του κόσμου». Μόνο που με όσα πράττει και όσα λέει, ως καλλιτέχνης, δείχνει να αποδέχεται έστω να είναι το επίκεντρο στην Ελλάδα.

Έκαστος εφ' ω ετάχθη.