Ελέγχους στο Πεδίον του Άρεως σχετικά με τα παζάρια που στήνονταν κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ξεκίνησε το ΣΔΟΕ, έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων και συλλόγων πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο προκαταρκτικού ελέγχου, ζητούν στοιχεία για την ύπαρξη υπαίθριων αγορών εντός του Πάρκου την τρέχουσα περίοδο, όσο και τις σχετικές συμβάσεις που έχουν γίνει μεταξύ του Σωματείου των εμπόρων και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα προχωήσει ο διαχειριστικός έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews το οποίο παρουσιάζει έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας, το ΣΔΟΕ ζήτησε την περασμένη Δευτέρα 8 Απριλίου από την Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής στοιχεία για τις μισθώσεις των χώρων του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ενδείξεις που υπάρχουν αφορούν σε φυσικά πρόσωπα τα οποία νοίκιαζαν σε πολύ χαμηλές τιμές τους χώρους όπου στήνονται οι πάγκοι και οι άλλες κατασκευές στο Πεδίον του Άρεως.

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει καταθέσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να μπει τέλος στην ασυδοσία στο Πεδίον του Άρεως. Όπως σημείωνε, «μπαίνει τέλος σε πρακτικές που μετέτρεπαν τον μεγαλύτερο αστικό χώρο πρασίνου στην Αθήνα σε χώρο παραεμπορίου και ακαλαισθησίας». «Αφήνοντας πίσω μας πρακτικές αδιαφάνειας του παρελθόντος, το Πεδίον του 'Αρεως επιστρέφει ως χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Κυψέλης, του Γκύζη, της Βικτώριας και των Εξαρχείων και για τους επισκέπτες της περιοχής», υπογράμμιζε.

Από την πλευρά της Περιφέρειας έχει επισημανθεί ότι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του κέντρου της Αθήνας είχε γίνει άντρο παραεμπορίου, καθώς κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ένα μεγάλο τμήμα του καλυπτόταν για πολλές ημέρες από πάγκους μικροπωλητών υπό την πρόφαση εορταστικών bazaar. Ανέφεραν, ως ενδεικτικό παράδειγμα της άναρχης κατάστασης που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι το «εορταστικό παζάρι» φέτος τα Χριστούγεννα κράτησε 53 ημέρες, καταπατώντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα του ανοικτού δημόσιου χώρου.

Σοβαρά είναι επίσης τα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη στάση των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας να παραχωρούν τον χώρο έναντι ενός πενιχρού ενοικίου στους μικροπωλητές.