Η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίoυ 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. 

Η δίκη διήρκεσε 5,5 χρόνια όχι μόνο λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων, αλλά και λόγω του εύρους του υλικού της δικογραφίας. 

Η δολοφονία Φύσσα και η καθοριστική κίνηση Δένδια

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δεκάδες αναρτήσεις στα social media διακινούν την είδηση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι». 

Ένα κομβόι μηχανών είχε περικυκλώσει την καφετέρια «Κοράλλι», και κάποιοι μαυροντυμένοι με ξυρισμένα κεφάλια κυνήγησαν και μαχαίρωσαν τον 34χρονο μουσικό, ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει, κατάφερε να υποδείξει τον δράστη, Γιώργο Ρουπακιά. 

Η καθοριστική κίνηση έγινε δύο μέρες μετά τη δολοφονία, από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αναφορά για 32 περιστατικά επιθέσεων, απειλών και άλλων πράξεων, μελών της Χρυσής Αυγής.  

Επίσης, ο κ. Δένδιας ζητούσε να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 για σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης. 

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ξεκινά έρευνα με πρώτη ύλη το υλικό του κ. Δένδια. 

Εξετάζει μάρτυρες, συλλέγει πλούσιο υλικό και πριν περάσει μία εβδομάδα συντάσσει πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως οργάνωση, η οποία από κλειστός κύκλος ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών το 1987 εξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό με επιχειρησιακό και πολιτικό τμήμα. 

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν συλλήψεις, με την αυτόφωρη διαδικασία, του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου, Νίκου Μίχου και άλλων στελεχών του κόμματος. 

Μαζί με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν επίσης η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις. 

Δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη, πρώην βουλευτές και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Η δικαίωση ήρθε ύστερα από 5 χρόνια. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, τόσο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση όσο και για τη δολοφονία Φύσσα. 

Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιοπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης. Οι εφέσεις για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. 

Πού βρίσκονται σήμερα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής 


Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, καθώς εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και εξήλθαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα, έχοντας εκτίσει τα 3/5 των ποινών τους. 

Ειδικότερα, από τους συνολικά 57 καταδικασθέντες, οι 11 εξ αυτών βρίσκονται ακόμη πίσω από τα κάγκελα.