Στην ανάρτηση της προηγούμενης Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε ότι «στη ΔΕΘ θα έχουμε πολλά να πούμε».

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν για την επιστροφή στους πολίτες του μερίσματος της ανάπτυξης και των χρημάτων που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε μέσα από την πολιτική που ασκήθηκε.

Ταυτόχρονα θα αναπτύξει και το όραμα-σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, χρονιά-ορόσημο για το κλείσιμο ενός κύκλου που άνοιξε στην προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα μετά την υπερδεκαετή κρίση η οποία, κακά τα ψέματα, σημάδεψε την πλειονότητα των πολιτών, ειδικά τη μεσαία τάξη.

Μόνιμα μέτρα και δημοσιονομικός χώρος

Τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα στη συντριπτική τους πλειονότητα. Και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ανακοινώσεων που έρχεται να αναδείξει και τη σταθερότητα της οικονομίας και τη θετική πορεία της.

Και ναι, όντως όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν σημαίνει ότι ευημερούν και οι άνθρωποι όπως κάποιοι λένε, όμως αν δεν ευημερούν οι αριθμοί είναι βέβαιο ότι δεν ευημερούν οι άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι πως ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη ΔΕΘ έχοντας διαμορφώσει τον δημοσιονομικό χώρο, γνωρίζοντας τις δυνατότητες της οικονομίας, και είναι βέβαιο ότι όσα ανακοινώσει μπορούν να γίνουν. Δεν κινείται, δηλαδή, στη λογική τού «λεφτά υπάρχουν», ούτε ότι τα λεφτά θα βρεθούν μέσα από την «εντιμότητα» και τα «καθαρά πρόσωπα».

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρία τελευταία χρόνια το κράτος έχει έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μιλάμε για κάποια δισ. ευρώ, που στο παρελθόν ήταν αδύνατον να μαζευτούν. Συνέβαλε η ψηφιοποίηση, συνέβαλε το πλαστικό χρήμα, κυρίως όμως το γεγονός ότι υπήρξε πολιτική βούληση.

Την Κυριακή θα υπάρξουν πιο αναλυτικές απαντήσεις και κατά πάσα πιθανότητα, την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, θα δοθούν διευκρινίσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις. Το θέμα είναι αν θα μάθουμε όχι μόνο το τελικό κόστος, αλλά το πώς και πού θα βρεθούν οι πόροι για την υλοποίησή τους.

Οποιος επενδύσει σε εύκολα λόγια και στο χάιδεμα των αυτιών θα πείσει μόνον αυτούς που θέλουν, για παράδειγμα, να ακούσουν ότι θα χαριστούν χρέη και δάνεια ή ότι θα καταργηθούν φόροι. Οι άλλοι έπαθαν και έμαθαν. Η ΔΕΘ δίνει κάθε χρόνο το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σεζόν. Αυτή τη φορά, είναι μια προεκλογική ΔΕΘ και μέσα στο 2027 όλοι θα κριθούν από το τι θα πουν.

Οποιος θεωρεί ότι μπορεί να πλειοδοτήσει σε παροχές και δωράκια μάλλον θα καεί, πολύ πριν από τις εκλογές...

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»