Στην Ολλανδία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις, με τον κ. Ρούτε να αναφέρει σχετικά με την ελληνική οικονομία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί».
Επίσης, ο Ολλανδός υπηρεσιακός πρωθυπουργός τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ολλανδίας ως εταίροι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας».
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην ατζέντα της συζήτησης
Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του «κρίσιμου», όπως το χαρακτήρισε, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου ο κ. Ρούτε επισήμανε: «Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που έχουμε αυτή τη συνάντηση, διότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αρκετά κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν, προφανώς, η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που συνδέεται επίσης με τα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά προφανώς και το θέμα της διεύρυνσης. Ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα».
Τέλος, ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, για την οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον του να ενημερωθεί σχετικά: «Βέβαια, θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά και πάλι, Κυριάκο, σε ευχαριστώ πραγματικά για την επίσκεψή σου. Είναι πραγματική τιμή για μένα. Επίσης θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ, με σκληρή δουλειά, πρώτα απ' όλα, αλλά πιστεύω ευχάριστο».
Μητσοτάκης: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα
Ο κ. Μητσοτάκης, από πλευράς του, υπογράμμισε, αρχικά, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα: «Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα».
«Βέβαια, όπως επισημάνατε, έχουμε μια εξαιρετική διμερή σχέση και πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που έχουν οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις μπροστά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».
ΠΔΠ, Δυτικά Βαλκάνια, Μεσανατολικό και Ερντογάν στο επίκεντρο
Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mark Rutte αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Rutte για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.
Η σημασία της συνάντησης με τον Ρούτε
O κ. Ρούτε είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, καθώς ηγείται από τον Οκτώβριο του 2010 σε τέσσερις διαφορετικούς συνασπισμούς. Αυτή τη στιγμή τελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αναμένοντας να επιλυθεί το «πολιτικό αδιέξοδο» στη χώρα του για να παραδώσει τα καθήκοντά του στον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας που μετά τη νίκη του Βίλντερς δείχνει να κινείται αρκετά πιο δεξιά.
Μεταναστευτικό, οικονομία και διμερείς σχέσεις θα βρεθούν επί τάπητος. Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε εξάλλου και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το τρέχον έτος, με βασικά ακανθώδη ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης, η οποία «κολλάει» στη χρηματοδότηση του μεταναστευτικού, αλλά και στη χρηματοδότηση των ταμείων αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.
Η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετους πόρους και για τους δύο αυτούς τομείς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βορρά και σε όσες χώρες προωθούν αποκλειστικά τη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία: ότι δηλαδή η χώρα μας δεν προτίθεται να συναινέσει εύκολα εάν δεν υπάρξει μία «λύση-πακέτο» που θα αυξάνει παράλληλα τον προϋπολογισμό της Ένωσης και για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές.
Τέλος, πρόσθετη σημασία στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ρούτε αποκτά και το γεγονός ότι -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- ο Μαρκ Ρούτε έχει εμμέσως εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του NATO και, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, φαίνεται ότι έχει τη στήριξη σημαντικών ηγετών κρατών-μελών.