«Λάθος» ήταν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε το γεγονός ότι δήλωσε πως βρίσκει «ενδιαφέρουσα» τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς απάντησε: «Ήταν λάθος που το είπα δημόσια».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι δεν προσθέσει «τίποτα άλλο στο λάθος, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν άλλες ερμηνείες». Υπενθυμίζεται πως ο Ρούτε το ενδιαφέρον του για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ το είχε εκφράσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τον Οκτώβριο. 

Τελειώνει η θητεία του Στόλτενμπεργκ - Ποιος θα βρεθεί στη θέση του 

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκπνέει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2024 και, εκτός από τον κ. Ρούτε, συζητούνται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον σημερινό προσκεκλημένο του, ο κ. Σολτς αναγνώρισε μεταξύ άλλων τις ικανότητες του Μαρκ Ρούτε στην εξωτερική πολιτική: «Είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός με πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να ελέγξει κανείς μεγάλους κυβερνητικούς μηχανισμούς, αλλά και με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε.

Έπειτα από 13 χρόνια στην πρωθυπουργία της χώρας του, ο κ. Ρούτε αποχωρεί από την πολιτική, μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές. Έχει παρόλα αυτά δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Τις εκλογές κέρδισε ο δεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς και θα πρέπει τώρα να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.