Στη σκιά των νέων εμπορικών μέτρων της Ουάσιγκτον, το φετινό καλοκαίρι φέρνει περισσότερο άγχος παρά αισιοδοξία στους αγρότες και τους μεταποιητές ροδάκινου της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ώρα που οι πεδιάδες της περιοχής κατακλύζονται από τόνους ώριμων φρούτων, έτοιμων για κονσερβοποίηση και εξαγωγή, το φάσμα των νέων δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί σοβαρά έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της Ελλάδας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμό 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα χτυπά άμεσα και τις ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου. Με την ήδη υπάρχουσα επιβάρυνση 17%, το συνολικό κόστος εισαγωγήςτους στις ΗΠΑ εκτοξεύεται στο 47%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τους παγκοσμίως.
Η Ελλάδα, παγκόσμιος ηγέτης στην εξαγωγή κονσερβοποιημένων ροδάκινων, διοχετεύει περίπου το 20% της παραγωγής της στην Αμερική, με έσοδα που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα αισθητό για την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου περισσότερες από 20.000 οικογένειες εξαρτώνται άμεσα από την καλλιέργεια και τη μεταποίηση του ροδάκινου.
Ο Λάζαρος Ιωαννίδης, συνιδιοκτήτης μεγάλης βιομηχανικής μονάδας κοντά στη Νάουσα που εξάγει σχεδόν το 40% της παραγωγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κρύβει την ανησυχία του. «Μας βρίσκει σε περίοδο αιχμής, όταν το εργοστάσιο λειτουργεί στο μέγιστο. Η αύξηση των δασμών αλλάζει τους υπολογισμούς όλων», επισημαίνει.
Για τον Κώστα Αποστόλου, πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, το πρόβλημα είναι βαθύτερο: «Η παραγωγή μας μπορεί να μην φαίνεται τεράστια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά για την περιοχή είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», τονίζει, προσθέτοντας πως η αλλαγή εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει προκαλέσει «απόλυτη αναταραχή» από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης Τραμπ.
Η μόνη διέξοδος, όπως εκτιμά, είναι η επέκταση προς άλλες αγορές, όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής, του Μεξικού ή της Ινδίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur και οι επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο αυτή την κατεύθυνση.
Παρά το βαρύ κλίμα, κάποιοι δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. «Με τον Τραμπ ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να αναθεωρήσει», λέει ο αγρότης Βαγγέλης Καραΐνδρος, συνεχίζοντας τη συγκομιδή με την ελπίδα πως οι κόποι της χρονιάς δεν θα μείνουν απούλητοι.
Την ίδια στιγμή, οι κονσερβοποιίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, γεμίζοντας δοχεία που – αν δεν αλλάξει κάτι – ίσως δυσκολευτούν φέτος να περάσουν τα αμερικανικά τελωνεία. Μια ολόκληρη αγροτική αλυσίδα, από τα δέντρα ως τις μηχανές συσκευασίας, εξαρτάται πλέον όχι μόνο από τον καιρό, αλλά και από τις γεωπολιτικές διαθέσεις πέραν του Ατλαντικού.
