Η Γαλλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πιο ενεργητικό και αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία απειλεί να επιβάλει δασμούς ύψους 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φερατσί συγκάλεσε έκτακτο εθνικό συμβούλιο του βιομηχανικού κλάδου, εκφράζοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών και καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο σθεναρή και συντονισμένη στάση. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, οι τρεις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, γεγονός που απαιτεί αλλαγή στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών αντίμετρων. Η βιομηχανία της Γαλλίας, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες για τα αντίμετρα, εκφράζει ενότητα στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ισορροπημένης αλλά αποφασιστικής προσέγγισης, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση Τραμπ, που απειλεί να της επιβάλει δασμούς 30%, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Μαρκ Φερατσί.

Ο υπουργός συγκάλεσε ένα έκτακτο εθνικό συμβούλιο του βιομηχανικού κλάδου ενώπιον των αβεβαιοτήτων που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουλίου ότι σκοπεύει να επιβάλει στην ΕΕ δασμούς ύψους 30%, έπειτα από μια πρώτη σειρά ανακοινώσεων τον Απρίλιο.

Η θέση για τις διαπραγματεύσεις 

«Η θέση της Ευρώπης πρέπει να είναι μια θέση διαπραγμάτευσης, αλλά επίσης και μια θέση αποφασιστικότητας», είπε ο Γάλλος υπουργός, μετά το πέρας αυτού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι βιομηχανικών τομέων, όπως και συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Φερατσί, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και τρεις μήνες δεν επέτρεψαν να υπάρξει «μια αλλαγή στη στάση της αμερικανικής διοίκησης, η οποία μάλιστα σκλήρυνε τη στάση της. Πρέπει επομένως να αλλάξουμε μέθοδο», υποστήριξε ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στο ενδεχόμενο επιβολής αντίμετρων.

Ο Γάλλος υπουργός διευκρίνισε πως το εθνικό συμβούλιο Βιομηχανίας είχε υιοθετήσει με «συναινετικό» τρόπο μια γνωμοδότηση που απευθυνόταν στην ΕΕ, ένα κείμενο που τάσσεται υπέρ της «επίτευξης, μέσω της διαπραγμάτευσης, μιας συμφωνίας που θα είναι ισορροπημένη».

«Ορισμένοι κλάδοι έκαναν λόγο για έναν μοιράιο κίνδυνο (…) εάν κατά σύμπτωση δασμοί 30% εφαρμοστούν», υπογράμμισε ο Μαρκ Φερατσί, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η βιομηχανία θα παραμείνει «ενωμένη» πίσω από αυτήν την αλλαγή μεθόδου, με την επίδειξη μεγαλύτερης αποφασιστικότητας.

Οι εκπρόσωποι πολλών κλάδων τάσσονται υπέρ, όπως ο υπουργός, μιας «σθεναρής στάσης μέσω της διπλωματικής οδού», όμως άλλοι φοβούνται, αντιθέτως, περισσότερο τις συνέπειες των αντίμετρων που η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει, από τους αμερικανικούς δασμούς, είπε σε δημοσιογράφους ένας συμμετέχων σε αυτό το συμβούλιο, ο οποίος ήθελε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.