Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ισχυρή απάντηση στους απειλούμενους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή αντιμέτρων ύψους 100 δισ. ευρώ, εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην εφαρμογή των εξαγγελθέντων δασμών 30% στις εξαγωγές του ευρωπαϊκού μπλοκ μετά την 1η Αυγούστου. Τις πληροφορίες μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού βρίσκεται ένα πακέτο που θα συνδυάζει έναν εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, με έναν νέο κατάλογο ύψους 72 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Μεταξύ των αγαθών που θα στοχοποιηθούν περιλαμβάνονται βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και το μπέρμπον, προϊόντα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ισοδύναμους δασμούς 30%.

Η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει τα συγκεκριμένα μέτρα, που μπορούν να τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά μόνο εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες και οι ΗΠΑ εφαρμόσουν πρώτες τους δικούς τους δασμούς μετά την καθορισμένη προθεσμία.

Το κλίμα μεταξύ των κρατών-μελών έχει σκληρύνει, σύμφωνα με το Bloomberg, με χώρες όπως η Γερμανία να δηλώνουν πρόθυμες να υποστηρίξουν ακόμη και την ενεργοποίηση του "εργαλείου κατά του εξαναγκασμού" (Anti-Coercion Instrument – ACI), του πιο ισχυρού εμπορικού μηχανισμού που διαθέτει η Ένωση.

Το ACI, παρότι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, θα μπορούσε να επιτρέψει νέα κύματα οικονομικών αντιποίνων, όπως φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένους περιορισμούς επενδύσεων και περιορισμό της πρόσβασης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά. Για την ενεργοποίησή του απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών.

«Πλησιάζουμε σε μια καθοριστική φάση στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τους δασμούς», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας στο Βερολίνο. «Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς. Χωρίς αυτή, κινδυνεύουμε με παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα, τη στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο».

Παρότι το οπλοστάσιο της ΕΕ είναι έτοιμο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η προτεραιότητα παραμένει η διπλωματία. Η Κομισιόν προκρίνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας νέας εμπορικής σύγκρουσης, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου.