Οι δασμοί 30% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα λειτούργησαν σαν «καμπανάκι» για τους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη βολική εξάρτηση από την αμερικανική αγορά και να στραφούν σε νέα, ανεξερεύνητα εδάφη. Ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αντέδρασε άμεσα: μέσα σε λίγες εβδομάδες βρήκε νέο αγοραστή στη Βραζιλία και προχωρά σε συμφωνία με πελάτη στην Αυστραλία, αποδεικνύοντας ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Καθώς η Ελλάδα παραμένει ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ελαιολάδου παγκοσμίως, η ιστορία του αντικατοπτρίζει τη δυναμική αντίδραση μιας ολόκληρης βιομηχανίας που αρνείται να υποκύψει στους περιορισμούς και αντεπιτίθεται με εξωστρέφεια και στρατηγική αναπροσαρμογή.
Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου να αναζητήσουν νέες αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Έλληνας παραγωγός ελαιολάδου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δεν έχασε πολύ χρόνο όταν την άνοιξη ο Τραμπ απείλησε με δασμούς και άρχισε αμέσως να αναζητά εναλλακτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση βρήκε νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Itapoa σε δύο εβδομάδες. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο Παπαδόπουλος ήταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία.
Εναλλακτικές διαφημίσεις
«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα από τον Τραμπ να μην βασιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια αγορά... και να έχουμε πάντα εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Παπαδόπουλος στο ελαιοτριβείο και το εργοστάσιο εμφιάλωσης ελαιολάδου του, που περιβάλλεται από χιλιάδες φιάλες και τεράστιες δεξαμενές γεμάτες με το «χρυσό» ελληνικό λάδι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που προκάλεσαν προβληματισμό σε βιομηχανίες από το κρασί και τα ροδάκινα μέχρι τα αυτοκίνητα. Το Reuters σημειώνει ότι η απόφαση του Παπαδόπουλου δείχνει πόσο ευρείες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις, καθώς οι παραγωγοί προβληματίζονται ακόμη και από τις απειλές των δασμών.
Η Ελλάδα, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στις ΗΠΑ, στέλνει στη χώρα περίπου 8.000-10.000 τόνους ετησίως. Τρεις από τους άλλους κορυφαίους παραγωγούς - η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία - βρίσκονται επίσης στην Ευρώπη και έχουν τον ίδιο προβληματισμό.
Η βιομηχανία είναι τεράστια για την Ελλάδα, η οποία είναι γεμάτη από ελαιώνες, σημειώνει το Reuters.
Η επιχείρηση της οικογένειας Παπαδόπουλου εξήγαγε 350 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου το 2024 στις ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της, και 100 τόνους μέχρι στιγμής φέτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν υλοποιηθεί ο δασμός του Τραμπ οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά περίπου 40% φέτος. «Ενώ είχαμε φτιάξει όλες τις υποδομές μας βασιζόμενοι σε μεγάλη κλίμακα στην αμερικανική αγορά, ξαφνικά τις βλέπουμε να εξαφανίζονται», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.