Σε αναμονή και βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα είναι οι αγορές, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στη χώρα μας, καθώς, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, εκτιμάται ως πολύ πιθανό να μην αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η ισχυρή σχέση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές, σε περίτπωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει το πρακτορείο. Ενώ υπογραμμίζει ότι με μια ισχυρή οικονομία, μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, όπως έγινε το 2015.

Η Ελλάδα από το κατώφλι της εξόδου από την ευρωζώνη, που ήταν το 2015, σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν ανησυχεί σοβαρά βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ.

Ακολουθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο, πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους;


Η κρίση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν. Οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να είναι περίπου 25% κάτω από το ανώτατο όριο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Έχετε δει μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;


Με τρεις από τις τέσσερις από τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας να βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα θα το μειώσει. Ωστόσο, πολλά από τα καλά νέα μπορεί να έχουν ήδη αξιολογηθεί, δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου BlueBay Asset Management, Kaspar Hense.

3. Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα ελληνικά assets αν χάσει ο Μητσοτάκης;

Αδύνατον. Οι επενδυτές βλέπουν τον Μητσοτάκη ως ένα μια δύναμη σταθερότητας, δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν μια νέα τετραετία Μητσοτάκη», είπε ο Piccoli του Teneo, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς».

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα, αλλά η επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του οδήγησε τις ελληνικές μετοχές σε πτώση κατά 24% και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κατά 19%, θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε μια άλλη επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαριάς.

4. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;


Μια αποφασιστική νίκη οποιουδήποτε κόμματος θα μπορούσε να αυξήσει τη βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.

Ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 21% μέχρι στιγμής φέτος, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, η οποία επιδεινώνεται από την αύξηση των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.

Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα εκποιήσει τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει επίσης περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Services and Holdingsκαι το 1,4% της Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα … θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)», δήλωσε ο Αλ Ελεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος έρευνας της AXIA Ventures Group.

5. Τι θα γίνει με το ευρώ;

Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.

«Το όλο θέμα των ”περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο Άνταμ Κόλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets.

Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.