«Εάν οι πρώτες προγραμματικές διακηρύξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, τότε η Ελλάδα θα την λάβει. Εάν δεν είναι, τότε δεν θα τη λάβει, είναι τόσο απλό», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνεντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Χαρακτήρισε δε «αδιανόητο», ότι «οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα, τα οποία διεκδικούν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο να είναι στην επόμενη κυβέρνηση, θα κάνει κάτι διαφορετικό και θα διακυβεύσει την επενδυτική βαθμίδα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε ότι o δημοσιονομικός χώρος είναι μικρός και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ευάλωτους ή για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει ακόμη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά και για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων».