Στα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, όπως αυτά πιστοποιούνται και από τις χθεσινές εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα τρέχει με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε με ¼ του αντίστοιχου ευρωπαϊκού όρου. Έκανε δε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πειράματα με τα χρήματα των φορολογουμένων, όπως έγινε το 2015.

Αναφερόμενος, με δηλώσεις του στο MEGA, στην εν λόγω έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι καταγράφει συνεχώς ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών στην Ελλάδα κάθε έτος. Επίσης, τονίζει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν σημαντικά, εξαιτίας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, τα δημόσια οικονομικά είναι σταθεροποιημένα.

«Για το εάν πηγαίνει καλά η οικονομία ή όχι, ας βάλουμε έναν ουδέτερο παρατηρητή. Ας αφήσουμε στην άκρη τον υπουργό Οικονομικών, την αντιπολίτευση, και ας δούμε τις χθεσινές αξιολογήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για όλες της χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατώτατος μισθός

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό υπογράμμισε ότι θα υπάρξει αύξηση: «Έχουμε πει ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει γίνει αύξηση 20%, πολλαπλάσια του μέσου ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας, την προηγουμένη 4ετία. Θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και αύξηση των μισθών κατά 25% αφού, εκτός των άλλων, η ανεργία πέφτοντας, ξεπαγώνει τριετίες», είπε συγκεκριμένα.

Αναφέρθηκε επίσης και στις δύο προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ξεκινώντας από την ακρίβεια και τη διαρκή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Πληθωρισμός σημαίνει αύξηση των τιμών, πέφτει ο ρυθμός αύξησης των τιμών. Το να πέσουν οι τιμές δεν είναι κατ’ ανάγκη θετικό, πολλές φορές συνδέεται και με ύφεση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Πληθωρισμός είναι να κινείται σταθερά κάτω από το 2%. Αυτός είναι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής. Όταν έχεις ανάπτυξη έχεις χαμηλό πληθωρισμό, έχεις αυξήσεις τιμών, αλλά έχεις χαμηλό πληθωρισμό, γιατί έχεις ανάπτυξη άρα έχεις κατανάλωση. Αυτό συμπαρασύρει τις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι μικρομεσαίοι έχουν βοηθηθεί από την κυβέρνηση μέσω της άσκησης της φορολογικής πολιτικής. Ό,τι είχαμε πει το 2019 το κάναμε. Δεν ξέραμε τις κρίσεις που θα έρθουν και δώσαμε μέτρα ύψους 57 δις. ευρώ. Δύο παρεμβάσεις στους μισθούς. Για τους φόρους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σταδιακή μέσα στην 4ετία, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μικρομεσαίους. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, έχουμε και την στεγαστική πολιτική», πρόσθεσε.

Επιδοματική πολιτική

Για την επιδοματική πολιτική τόνισε τα εξής: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς και θα υπάρχουν παρεμβάσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Με βάση την εικόνα που έχουμε, σε 8 μήνες ο ρυθμός αύξησης των τιμών, δηλαδή ο πληθωρισμός, πέφτει. Και έχει πέσει σημαντικά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι σε χώρες που πιθανόν να ακολούθησαν πολιτικές τις οποίες εισηγείται ή επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, και όπου και αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα. Δεν παίζουμε με πειράματα με την οικονομία, είναι χρήματα των φορολογουμένων. Πειράματα κάναμε το 2015 και είδαμε πού πήγαμε».

ΦΠΑ

Συνέχισε τονίζοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 1,5 δις ευρώ. Και εγώ θα ήμουν ευτυχής να μοιράζουμε δισεκατομμύρια πριν τις εκλογές. Που θα βρίσκουμε κάθε χρόνο 9 δις ευρώ μόνο για την υγεία και την παιδεία; Έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των εταιρειών για να γίνει το market pass και τα 650 εκ. ευρώ. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία για όσο χρειαστεί με μη μόνιμα μέτρα και ταυτόχρονα θα έχουμε μόνιμες παρεμβάσεις στους μισθούς και στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό, τι αφορά στα τρόφιμα, τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, δεύτερον υπάρχει ένα δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις ευρώ. Τρίτον πάρα πολλές φορές είδαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στην Ισπανία, χάνει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έχει δημοσιονομικό κόστος αυτό το μέτρο και δεν έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επενδυτική βαθμίδα

Για την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε: «Είναι πρόδηλο ότι κανένας επενδυτικός οίκος, όταν υπάρχει η όποια πιθανότητα των εκλογών δεν θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια περίοδο δε, υποβαθμίστηκε η γαλλική οικονομία, και υποβαθμίστηκε το πρότερο σχήμα οικονομικής σταθερότητας. Στη Μεγάλη Βρετανία έπεσε η κυβέρνηση ακριβώς επειδή πήγαν να υλοποιήσουν τμήμα αυτών που εισηγείται ο κ. Τσίπρας προεκλογικά».

Και συμπλήρωσε: «Η επενδυτική βαθμίδα εδώ και δύο χρόνια που το λέμε και επιμένουμε, θα έρθει μέσα στο 2023. Εκτιμούμε ότι μετά και την έκθεση την χθεσινή, της ευρωπαϊκής επιτροπής, και όσο ακολουθούμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική στρατηγική πολιτική, ότι αυτό θα έρθει πολύ λίγο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, όταν οι οίκοι αξιολόγησης έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν αξιολόγηση. Εγώ λέω για τις 21 Μαΐου, και εξαρτάται από τη βούληση του ελληνικού λαού που είναι σεβαστή. Η επενδυτική βαθμίδα θα έχει θετική ωφέλεια για τους πολίτες γιατί θα έρθει ως αντιστάθμισμα της αύξησης των επιτοκίων, που δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών κυβερνήσεων, αλλά της ευρωπαϊκής νομισματικής τράπεζας, που θα βοηθήσει να πέσουν τα επιτόκια και του δανεισμού του κράτους όσο και του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα γίνει πιο εύκολη η προσέλκυση επενδύσεων».

Πλειστηριασμοί

Τέλος για τους πλειστηριασμούς και τα funds ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι την τελευταία 4ετία, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος των πολιτών, δηλαδή αυτό που δεν μπορεί να πληρωθεί, σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί 8 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πολίτες μπόρεσαν και ρύθμισαν οφειλές. 300.000 νοικοκυριά δεν χρωστούν πια στην εφορία που χρωστούσαν το 2018. Υπάρχουν όμως συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται γιατί εκεί που πήγαν και έκαναν ρυθμίσεις με τους διαχειριστές δανείων, δηλαδή τους servicers και όχι τα funds, τώρα λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και ζητούν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις. Έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις που οι διαχειριστές δανείων πρέπει να σκύψουν πάνω από το κάθε νοικοκυριό και να του προτείνουν βιώσιμες λύσεις. Να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός», τόνισε.

Τουρκικές εκλογές

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις τουρκικές εκλογές, σημείωσε: «Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πιθανότατα ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και γι΄αυτό είχαν μεταβάλει κάποια οικονομικά δεδομένα προ της διεξαγωγής των εκλογών. Και επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Είναι δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν ο πληθωρισμός είναι σε τρελά υψηλά επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ζητήματά εσωτερικά της Τουρκίας αυτά και θα τα δούμε την επόμενη μέρα», επεσήμανε.